Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

Balık Avında Suni ya da Sahte Yem Nedir? 

 

Balık avlarında kullanılan, geleneksel doğal yemlerin yerine metal, plastik ya da silikon malzemelerden üretilen yemlerdir. Balıkları cezbetmeleri için atış ve yüzme kabiliyetlerine göre farklı formlarda tasarlanan yapay, suni yemler, balıkları kandırmak için doğal, canlı yemlerin hareketlerini taklit ederler. Dikkat çekmeleri ya da fark edilmeleri için, titreşim, flaşör, parlaklık ve renk gibi özellikler katılarak avcılık performansları arttırılır ve türlerine göre arka ya da alt kısımlarına monte edilen avcı kancalar ile donatılır. 

Modern suni yemler, genellikle bir kamış, makara ve misina yardımı ile yüzdürülmeleri için tasarlanırlar. Uygun bir olta takımı yardımı ile sürekli atılarak ve çekilerek yemin düzenli hareketlerle balıkları cezbetmesi amaçlanır. 

Hedef balık, rüzgar, su bulanıklığı, derinlik, gün ışığı gibi faktörlerin oluşturduğu farklı koşullara göre değişik formlarda, renklerde, ağırlıklarda üretilir. Suni yemler; kurşun, plastik, silikon ya da ahşap gibi birçok malzemeden üretilirler ve kullanılan malzeme ya da tekniğe göre birçok farklı yapıda, farklı türleri mevcut.



Suni Yemleri Seçerken ve Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Suni yemlerin seçiminde dikkat edilmesi gerekli önemli detaylar var. Birden çok farklı form ve ağırlıklarda üretilen yemlerin kullanım amacı ya da kullanım yerleri ya da kullanım zamanları da farklıdır. 

 

Ağırlık Seçimi; Öncelikle kullanacağımız olta takımlarına uygun ağırlıklarda olmalarına dikkat etmeliyiz. Olta kamışları belirli ağırlıklarda yemleri atmaları ve yüzdürmeleri için tasarlanırlar. Kamışımızın atar aralıklarına uygun ağırlıklarda yemler seçmezsek yemimizi atmada ve yüzdürmede sorunlar yaşayabiliriz.

Aksiyon Seçimi; Suni yemler balıkları kandırmak için farklı yüzme hareketleri yapmaları için tasarlanırlar. Aksiyon dediğimiz bu hareketleri kamışlarımız ile sağlarız. Doğru kamış, yem ve aksiyonu bir araya getiremezsek verim alamayız. 

Derinlik Seçimi; Bütün suni yemler farklı derinlikler için tasarlanırlar. Yüzeyde, orta suda ya da dipte avlanan balıklar için, farklı ağırlıklarda ya da dalma mesafelerinde üretilen yemleri doğru seçemezsek avımızdan verim alamayız. Eğer 2 metre derinden yüzmesi için tasarlanan bir yemi sığ suda kullanırsak sürekli dibe takılır ya da suyuz yüzeyinde avını arayan balıkları kandıramaz. 

Renk Seçimi; Suni yemler farklı su koşullarına göre suda görünürlüklerini sağlamak için ya da suda bulunan yemlik balıkların doğal renklerini taklit edebilmeleri için farklı renklerde üretilirler. Doğru koşullar için doğru renkleri kullanıyor olduğumuzda balığı kandırmamız daha kolay olur.

Ebat Seçimi; Büyük avcı balıklara ya da küçük kıyı balıklarına aynı ebatta yemler kullanamayız. Kullandığımız yemlerin ölçüleri, balıkların doğal ortamda avladığı balıkların ebatlarına da uygun olmalı. Kimi zaman avcı predatör balıkları kandırmak için onların iştahını kabartacak büyük yemler kullanırken, kimi zaman da onların kolay av olarak gördüğü lokmalık dediğimiz yemleri kullanmamız gerekebilir. 

 

Suni yemlerden verim alabilmemiz için doğru yüzdürmeleri ve balıkları kandırmaları için gereken aksiyonu yani hareketleri yapıyor olmaları gerekir. Kullandığımız olta takımları yemlerimizin ağırlıklarına uygun yapıda değilse ya da gerekli aksiyonu verebilecek özelliklerde değilse, yemi olması gerektiği gibi yüzdüremeyiz ve ihtiyacımız olan performansı alamayız. Yem seçimi yaparken olta takımımıza uygun yemler seçmeliyiz. 

Doğru yemi seçmek ne kadar önemli ise o yemi yüzdürecek doğru olta takımını da kullanmak bir o kadar önemli. Günümüz balık avlarında kullanılmak üzere çok farklı türde yemler geliştirildi. Yemlerin nitelikleri arttıkça onların hünerlerini göstermelerine imkan tanıyacak takımlarda geliştirildi. 

Balıkçılık her ne kadar balıkları tanımak ve av yöntemlerini iyi bilmek olsa da günümüz balıkçılığında suni yemleri doğru kullanmak ve yüzdürmek av performansını etkileyen en önemli faktör oldu.

 

Birçok farklı yapıda olan suni yemleri başlıklar halinde ele alalım. 

 Suni Yem Çeşitleri Hakkında

 

Maket Yemler; sert plastik malzemelerden üretilen maket yemler gagasız, gagalı, batan, askıda kalan ya da yüzen gibi birçok farklı yapıda üretilirler. Amatör balıkçılıkta en çok kullanılan yem türüdür.

Silikon Yemler; yumuşak silikon malzemelerden üretilen silikon yemler balık, kurt, larva, ahtapot ve karides gibi birçok deniz canlısını taklit ederler. Lrf avlarından Spin avlarına, Shore Jig avlarından tekneden Jig avlarına kadar çok geniş kullanım alanına sahiptir.

Jig Yemler; ağır metal ya da kurşundan üretilen jig yemler batmaları için ince uzun formda ve yalpalayarak balıkların dikkatini çekmeleri için hafif yassı üretilirler. Daha çok suda serbest düşerken yalpalayarak avlarının dikkatini çekerler. Hemen hemen her disiplinde kullanımı mümkündür.

Vibrasyon Yemler; genellikle metal ya da plastik malzemelerden üretilen vibrasyon yemler, suda çekildiklerinde titreşimler yayarlar ve özellikle yanal çizgileri içle sudaki titreşimleri takip ederek avlarını yakalayan balıkların avlarında etkili olurlar.

Kaşık Yemler; Yassı metal plakalardan üretilen kaşık yemler ince, yassı ve oval yapıları gereği yemek kaşıklarını andırırlar ve ismini buradan alır. Düz sarımda aksiyon alan yapıları sayesinde kullanımı kolay olan kaşık yemler birkaç formda üretilir. Yumurta kaşık, döner kaşık ya da kesme kaşık gibi çeşitleri vardır.  

Tai Rubber Yemler; Özellikle derin denizde taş balıkları için kullanılan Tai Rubber Yemler, ağırlık sağlaması için bir kurşun kafa ve balıkları cezbetmesi için silikon püsküller ile tamamlanır. 

 

Balık avcılığında en çok kullanılan yemlere kısaca değindiğimiz ve genel hatları ile ele aldığımız bu yazımızda size karşınıza sık çıkacak yemleri anlattık. Her bir yem türü için detaylı bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayarak inceleyebilirsiniz.

 


 

Blog Son Eklenenler
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarının uç ve gövde yapısı hakkında tüm detaylar. Olta kamışlarında Solid uç ne demek? Tubular uç ne demek? Karbon fiber kamış nedir?

Devamını Oku
20.08.2024
Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarında sıkça duyduğumuz aksiyon ve güç ne demek? Kamışlarda aksiyon ve güç neye göre seçilir?

Devamını Oku
20.08.2024
Kıyıdan Yemli Balık Avı

Kıyıdan Yemli Balık Avı

YEMLİ BALIK AVI

Kıyıdan yemli balık avı nasıl yapılır? Olta kamışı seçimi nasıl yapılır? Olta makinesi seçimi nasıl yapılır? Yemli balık avında hangi yemler kullanılır? Tüm detayları bu yazıda derledik.

Devamını Oku
19.08.2024
Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

JIG - SLOW JIG BALIK AVI

Tekneden jig avlarında ipinizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Kamışın kırılması ile ip seçiminin nasıl bir bağlantısı var? Jig kamışlarında ip değerleri neden yazılır? Tüm detaylar yazımızda.

Devamını Oku
13.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.