x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Nedir? Döner Kaşık Yem (Meps) Nedir? Kaşık Yemler Nasıl Kullanılır?

Kaşık yemler yoğunlukla tatlı su avlarında, spesifik avlarda ise tuzlusu avlarında kullanılan en eski yem modellerindendir. Tatlı su avlarında hemen hemen her balığı kandırmada etkili olan kaşık yemler, tuzlu su avlarında özellikle lüfer avlarında kullanılırlar. Lüfer balıkları parlayarak hızlı hareket eden yemlere çok fazla tepki verirler. Kullanımı çok eski balıkçılık dönemlerine dayanır. Şekil olarak yemek kaşıklarını andırdığı için kaşık yem (spoon lure) olarak isimlendirilen bu yemler geniş ve kısa, ince ve uzun birçok formda olabiliyor. Farklı boy şekil ve ebatlarda olan kaşık yemleri iki farklı grupta inceleyebiliriz.

 

Kaşık Yemler

Tatlısu Spin at çek avlarında sık kullanılan kaşık yemler oval yapılarına göre farklı aksiyonlara sahip olabiliyorlar. Gümüş, nikel, krom, ya da bakır gibi doğrudan metallerin renklerinde üretildikleri gibi genellikle bir tarafı boyanarak farklı renklerde de üretilirler. Havanın ya da suyun durumuna göre görünürlük kazanmaları için boyanan kaşık yemler, parlaklık yayarak balıkların dikkatini çekmek için ışığı yansıtan parlak metal formlarda da kullanılır. Renkleri kadar suya yaydıkları titreşimler ya da ışıltılarla da avcı olabiliyor.

Kaşık yemlerin kullanımında önemli detaylar var, kaşık yemler dönerek yüzmeleri için değil yalpalayarak yüzmeleri için üretilirler. Kaşık yem kullanırken sarım hızımıza dikkat etmeliyiz. Suya düştüğünde batması beklenir ve istediğimiz derinliğe ulaştığında sarmaya başlayabiliriz. Gereğinden hızlı sardığımızda yem kendi etrafında döner ve istediğimiz aksiyonu alamayız.

Tasarımına göre sağa sola uzun ya da kısa yalpa hareketleri yapan kaşık yemler, hızlı sarıldığında kendi etrafında dönerse ipimizin ya da misinamızın gam yapmasına sebep olabilir. Bunun olmaması için doğru hızda sarmaya ve doğru aksiyonu vermeye özen göstermeliyiz.

 

Döner Kaşıklar (Meps Kaşıklar – Spinner)

Özellikle tatlı su avlarında bir çok balığın avında ya da denizde deniz alası ve somon avlarında tercih edilen döner kaşık yemler, çok eski zamanlardan günümüze kullanılan ve kullanımı oldukça yaygın yemlerdir. Farklı ağırlıklarda ve farklı ebatta kaşıklar ile üretilen döner kaşıklar çok sığ derelerden oldukça derin akarsu ya da göllere kadar birçok alanda kullanılır. Döner kaşıklar suya yaydığı titreşimlerin yanı sıra kaşıklarının yaydığı parlaklıkla da balıkların dikkatini çekerler.

İğne ve ağırlığın ucunda suyun hareketi ile dönen kaşık ile balıkların dikkatini çeken döner kaşıklar özellikle yanal çizgileri ile titreşimleri algılayarak avını bulan balıkların avlarında etkili olur. Balıkların yanal çizgileri sudaki titreşimleri algılamaya yardımcı olur. Titreşimleri takip eden balıklar bulanık suda dahi olsa avlarına ulaşırlar. Kimi zamanlarda çok uzun takipler alan döner kaşıkların kullanımı hassasiyet ve dikkat gerektirir.

Döner kaşıkların ağırlıkları genellikle pirinç ya da krom gibi metallerden üretilirler. Çoğu zaman ağırlık kısmına balıkların dikkatini çekmesi için ve dönme eylemini rahatlatması için renkli boncuklar konulur. Dönerek asıl avcılığı sağlayan kaşık ise çoğu zaman parlak metal renklerinde ya da bir tarafı böcek desenleri ile boyanarak üretilir. Boyasız parlak alan ışıltı ve parlama ile balıkları tetiklerken, boyalı taraf ise balıklara suda bulunan çeşitli yemlik balık ya da böceklerin silüetini oluşturarak yem görüntüsü verir. 

Genel olarak kaşık yemlerin kullanımı etkili avcılığa sahip olmaları ve özellikle yem fiyatlarının uygun olmasından kaynaklı yaygındır ama hangi koşullarda kullanılacağını bilmek ve doğru aksiyonu vermek çok önemlidir. Eğer kaşık yem için uygun koşullar yoksa, örneğin, çok yosunlu alan ya da çok sığ alansa, dipte ilişken dediğimiz dal ya da çalılıklar çoksa, akıntı yem yüzdürmemize olanak sağlamıyorsa, alternatif yemlere bakmamızda fayda var. Kullandığımız kaşık yemin etkili olması için o yeme uygun koşulların sağlandığına dikkat etmeliyiz. En küçük yosun ya da yaprak parçasının yemin aksiyonunu bozacağını bilerek doğru su koşullarını seçmeliyiz. 

Kullanacağımız kaşık yemleri kullanmaya başlamadan önce berrak ve yemin göründüğü sularda yakın mesafelere atarak hangi sarım hızında doğru aksiyonu aldığına dikkat etmeliyiz. Bu gibi deneme atışları ile yem yüzdürme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında hepsi birbirine benzese de çok küçük bir kıvrım ya da bükülme açısı dahi yemin yüzme şeklini tamamen değiştirebilir.

Diğer suni yemlerde tavsiye etmesek de kaşık yemlere özel küçük klipsli fırdöndüler kullanabilirsiniz. Klipsli fırdöndüler yemin ipi ya da misinayı döndürmesini önler ve bu sayede ipimiz gam yapmaz. Kullanacağımız klipsli fırdöndünün küçül olmasına ve yemin aksiyonunu bozmayacak ağırlıkta olmasına dikkat etmelisiniz. Gereğinden büyük klipsli fırdöndüler yemin ağırlık dengesini bozarak aksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Diğer tüm yemler ve nasıl kullanıldıklarına dair yazılarımızı incelemek için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.



 

Blog Son Eklenenler
Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

SPIN - AT ÇEK BALIK AVI

Spin At-Çek tekniği ile Levrek avı nasıl yapılır? Levrek nerelerde tutulur? Levrek avı için hangi özelliklerde olta kamışı ve makine kullanılmalı, ip seçimi nasıl olmalı, detayları ile bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Lüfer balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Lüfer avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Turna balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Turna avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Kaşık yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Kaşık yem çeşitleri nelerdir? Kaşık yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.