Balıkçılığa yeni başlayan arkadaşlar, ya da daha önce lüfer avı tecrübesi olmayan arkadaşlar. Bu yazımızda lüfer avı için ihtiyacınız olan doğru takımı kurmanıza yardımcı olacağız ama hangi lüfer?
Lüfer balığı Karadeniz’den Akdeniz’in en ucuna tüm sularımızda olan bir balık. Hemen hemen her bölgede avı mümkün ve bu sebeple balık avcılığında sürekli hedefte olan, her yerde avı yapılan, aksiyonu ve heyecanı yüksek bir balık avı.
Önce bir kafa karışıklığını giderelim. Karadeniz Marmara ve Çanakkale'de sık görülen lüfer balığı ortalama 35 ila 40 cm boylara kadar olan lüfer balığı. Bunun daha büyüklerine bu bölgelerde kofana denirken, akdenizde 10 kiloluk balığada lüfer diyorlar. Aslında bu doğru, boyundan bağımsız olarak tüm dünyada bluefish olarak bilinen lüfer balığı bizim sularımızda yerel halk dili ile boyutlarına göre çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtı kara gibi isimlerle sınıflandırılıyor. Bu sebeple bu videoya geçmeden önce hangi lüferi kastettiğimi özellikle belirtmek istedim. Bu videoda Karadeniz Marmara ve Çanakkale bölgesinde lüfer olarak isimlendirilen yaklaşık 35 cm boylara kadar olan lüfer balığının avı için bir takım tavsiyesi vereceğiz. Daha büyük boylar yani Kofana avı için takım tavsiyemizi gelecek videolarda sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle takımızı kamış seçimi ile şekillendireceğiz ama tüm kamış seçimlerinde olduğu gibi kullanacağımız yemlere bakarak yol alacağız. Lüfer avlarında mesafe çok önemli. Kullanacağımız yemin erimi çok iyi olmalı. Hızlı balık olan lüfer avı avlağa çabuk girer çabuk çıkar ve sıkıştırdığı yemlik balığın peşinde çok yer değiştirir. Bu sebeple erim mesafesi iyi yemler size hız kazandırır ve sık atışlar yapmanıza yardımcı olur ama en önemlisi hızı seven hızla kaçan panik halindeki yemlere saldıran lüfer balığı avında hızlı sarımda iyi aksiyon alan yemleri seçmemiz.
Genellikle 15 ila 25 gram maket yemlerin, 15 – 30 gram arası kaşık yemlerin kullanıldığı lüfer avlarında hızlı aksiyonlu ve baskıya dayanan kamışlar seçmeliyiz.
Örneğin; 30 gram gibi ağır yemleri atmadığımız 20 grama kadar yemleri kullandığımız avlar için;
10-30, 10-35 gibi atar aralıklarına sahip kamışlar kullanabiliriz ve hatta 8-32, 7-35 gibi geniş atar aralıkları da elimizi rahatlatabilir ama bu aralıklar daha ağır yemleri atmadığımız 20 grama kadar yemlerle avlandığımız durumlar için geçerli. Eğer 20 gramın üzerine çıkmıyorsak çok sert kamışlar almamalıyız. Sert kamışlarla hafif yemler attığımızda kamışa fazla baskı uygulamamız gerekir ki bu durum sık ve seri atışlar yapılan lüfer avlarında yorucu olur. Kamışın da atış kabiliyetinden faydalanmak istiyorsak atacağımız yemlere uygun atar aralıkları seçmeliyiz.
Eğer 30 grama kadar ağırlıkları kullanacaksak daha yüksek ve geniş atar aralıklarını seçebiliriz. Örneğin 10-40, 14-42, 10 50 gibi atar aralıkları 20 30 gram yemlerle yapacağımız avlara uygun olacaktır.
Kullanacağımız yemler değişiklik gösteriyorsa ve farklı bölgelerde avlar yapıyorsanız. 7-40, 8-42, 5-55 gibi geniş atar aralıklarında kamışlarda alabilirsiniz ama her yemi atmak için geniş atar aralıklı kamış almanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Atar aralığı yükseldikçe kamış ağırlaşır ve uzun avlarda yorucu olabilir. Ayrıca gerçekten ihtiyacınız yoksa kullanacağınız yemler belliyse onlara uygun atar değerlerinde kamışlar almak size hem mesafede hem de konfor olarak avantaj sağlar.
Kamış uzunluğu seçimi oldukça kolay arkadaşlar. Genellikle 270 kamışları tavsiye ediyoruz. En kullanışlı boy 270 cm kamış boylarıdır. Yine mesafeye ihtiyacınız varsa ya da yüksek bir alandan av yapıyorsanız 290 cm kamışları seçebilirsiniz.
Lüfer avlarında yukarıda saydığımız kamışlarla birlikte kullanmak için 3000 ya da 4000 ebatlı hızlı yani 1 turda 6 ya da 6.2 devirli makineleri kullanabilirsiniz.
Özellikle 30, 35 grama kadar atan kamışlar seçtiyseniz 3000 ebat, daha yukarı atarlarda kamış seçtiyseniz 4000 ebatta makineleri kullanabilirsiniz. Hızlı makine lüfer avlarının olmazsa olmazı diyebiliriz. Sadece aksiyon verirken değil, balığı yakaladığımızda da balığı düşürmemek için boşluk vermeden hızlı ve seri sarmamız gerekiyor.
İp seçiminde dikkat etmemiz gereken konu yine uzun mesafelere ulaşmak olmalı. Tutacağımız lüferler ortamada1 kiloyu geçmeyeceği için çok kalın iplere gerek yok. 0,13 ya da 0,16 kalınlıklarda ipler ve yine bunlara uygun 0,28 ya da 0,33 aralığında liderler kullanabiliriz.
Lüfer avı için ip ucu;
Özellikle berrak sularda ve güneşli havalarda ışıldayan ve ışığı yansıtan parlak renkler seçmeniz size avantaj sağlayacaktır.