Deniz levreği(Dicentrarchus labrax), amatör balık avcılarının rüyası. Tüm dünyada balıkçıların öncelikle yakalamak istedikleri balıklar sıralamasında birinci sırada yer alır levrek. Denizlerin usta avcısı olan levrek balığını yakalamak da ustalık ister. Avına pusu kuran, avını uzun uzun takip eden ve avlamak için en doğru zamanı bekleyen levrek balığını kandırmak oldukça zordur. Her havayı sevmez, her suda avlanmaz ve her yeme atlamaz. Nazlı, temkinli ve bir o kadar da tecrübeli olan levrek balığını kandırmak için balıkçılar epey emek sarf eder.
Levrek avcılığı tüm dünyada ve özellikle Japonya'da başlı başına bir disiplindir. Levrek avına özel kamışlar, makineler ve hatta ipler dahi üretilir. Levrek balığı avlanırken çok dikkatlidir. Uzun uzun takip ettiği yemin yüzüşü ya da aksiyonu biraz bozulduğunda yemi takip etmeyi bıraktığına çoğu kez şahit olduk.
Bu sebeple levrek avı yapmak istiyorsak takımlarımızı doğru seçmeliyiz. Nitelikli ürünler almalıyız ve kullanacağımız yemi iyi yüzdürmek için en doğru ürünleri bir araya getirmeliyiz.
Levrek Balığı denizlerin nehirlerle karıştığı acı su bölgelerini çok sever. Karanlık, kuytu yerler, kaya oyukları, gemi batıkları, büyük iskele ayakları, dere ve akarsu ağızları ve kayalık alanlarla kumluk alanların birleştiği bölgeler levrek balıklarının barınmayı seçtiği yerlerdir.
Avlanmak için puslu, hafif de olsa bulanık ve dalgalı suları çok sever.
Levrek avı için kuracağımız takıma her zamanki gibi yemlerden başlıyoruz. Genellikle kullanılan maket yemler 10 ila 20 gram aralığındaki yemlerdir. Irmak ağzı ya da taşlık alanlarda yani özellikle sığ sularda avlanmayı seven levrek balıkları için bulunduğumuz alanın derinliğine göre 30, 60 ya da daha derinse 90 santime kadar dalan sığ dalarlı yemleri tercih ederiz. Levrek balıkları pusu kurup avına alttan saldırmayı çok sever. Bu nedenle sığ dalarlı bir yem taşta yatan balığın görebileceği seviyeden yani daha yukarıdan yüzer ve bize avantaj sağlar. Bunun yanında avına arkadan ve alttan saldıran levrek balığı için uygun saldırma pozisyonu da sunar.
Özellikle yavaş sarımda kendi kendine aksiyon alan maket yemleri tercih etmeliyiz. Levrek balıkları yavaş ama Rolling ve Wobling gibi doğal yüzüş aksiyonları sunan yemleri daha çok severler. Suyun etkisi ile kendi kendine aksiyon alan yemler kullanırken çok sert kamışlar kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Orta sertlikteki kamış uçları yemin aksiyon alması için gereken küçük esnemeleri sağlar.
Ağırlıklı olarak 10 ila 16 gram arası yemleri kullanacağımızı düşünürsek. 6-28, 7-28, 5-30, 8-32, 10-30 ve 10-35 gibi atar aralıklarına sahip ML ve M gücünde kamışlar kullanmalıyız. Çok uzun saatler atış yaptığımız için orta sertlikteki kamışlar atışta bize avantaj sağlar. Çok sert kamışlar ile hafif yemler atmaya çalıştığımızda kamışa sürekli baskı uygulamamız gerekir ve çabuk yoruluruz.
Levrek avında çok kullandığımız silikon yemleri de göz önünde bulundurursak, orta sertlikteki kamışları tercih etmemizin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız. Kıyıda, özellikle sığ sularda silikon yemleri kullandığımız levrek avlarında, levreğin sevdiği gibi yavaş sarımda silikon yüzdürmek için 5 ila 10 gram arası hafif jigheadler kullanmamız gerekir. Olması gerekenden ağır jigheadler çabuk batar ve silikonun doğal yüzüşünü sağlayamayız. Hem hafif jighead ve silikon kombinini rahat atabilmemiz için hem de silikona doğal yüzüş aksiyonunu verebilmemiz için orta sertlikteki medium Light ya da medium kamışlar bize hem atış hem de aksiyon avantajı sağlar. Orta sertlikteki kamışlar uçtan ortaya esneyerek silikonun daha doğal aksiyon almasına yardımcı olur.
Kış mevsiminde patlak hava dediğimiz rüzgarlı ve dalgalı sularda av yaparken daha ağır yemler kullanmamız gerekebilir. Bu havalarda özellikle alt atarı düşük daha yüksek atarlı kamışlar gerekebilir. Daha ağır yemleri atmak için 40 ya da 45 grama kadar atan kamışlar kullanmamız gerekebilir. Neden özellikle alt atarı düşük dedik hemen onu anlatayım. Attığımız yemler ağırlaşsa da medium aksiyonlu kamışlar kullanmaktan vazgeçmeyin derim. Düşük alt atarlar hem size esneklik ve doğal aksiyonlar sağlar hem de yüksek gramajda yemleri atabilirsiniz. Böyle havalarda daha ağır yemler kullanacağımız için 7-40 10-40 gibi kamışlar kullanabilirsiniz.
Ayrıca orta sertlikte kamışlar balıkla mücadelede de balığın baskısını absorbe ederek bize avantaj sağlar. Aynı merada 2 kilo levreğe de 8 kilo levreğe de denk gelebiliriz. Orta sert kamışlar trofe sürprizlerine karşı hep mücadeleye hazır olmamızı sağlar.
Genel olarak 270 cm boylardan vazgeçmiyoruz. 270 cm kamışlar genel kullanımda en ideal boy diyebiliriz. Hafif yüksek alanlardan av yapıyorsak kamış ucunu suya yakın tutmamız gerekir. Eğer kamışı sudan yüksekte tutarsak yem olması gereken mesafeden yüzmez. Kamışın ucu sudan ne kadar yüksekse yem de o oranda yükselir ve istediğimiz derinlikte yüzmez. Yine 270 cm kamışlar bize ideal atış mesafesi sunarlar.
Eğer daha yüksek kayalık, menderek ya da iskele gibi alanlardan av yapıyorsak ya da daha uzun atış mesafelerine ihtiyaç duyuyorsak 290 cm uzunlukta kamışlar kullanabiliriz ama bu tarz tercihleri biraz tecrübe kazandıktan sonra ihtiyaç doğrultusunda yapmanızı tavsiye ederiz.
Eğer atış alanımız kısıtlı ise 240 cm kamışları tercih edebiliriz. Eğer su üstü yemlerle av yapacaksak yine 240 cm kamışlar bize aksiyon avantajı sağlar. Çok uzun kamışlar su üstü yemlere aksiyon verirken yorucu olabiliyor ve kamış hakimiyeti zorlaşıyor. Sık sık su üstü yemlerle av yapacaksanız 240 cm kamışları kullanmanız daha uygun olacaktır.
Öncelikle levrek avlarında kullanacağımız olta makinesi yavaş dediğimiz orta devirli yani 5.2 devirli makineler olmalı. Yavaş sarım yapmak levrek avlarının 1 numaralı kuralı. Levrek avı ile alakalı kesin bir kural varsa o da yavaş sarım yapmaktır. Yeminizin aksiyon aldığı minimum hızda sarım yaparak levreğin sevdiği kolay av görüntüsünü verebiliriz.
Kimi zaman balıkçılar hızlı devir makineler alıp yavaş çevirir, yavaş sararım diyor ama bu denemeler hep olumsuz sonuçlanmıştır. Av esnasında balığa ya da aksiyona konsantre olduğumuzda o çok yavaş el hareketini kaçırıyor yine alışıla geldik hızda sarıyoruz ve farkında olmadan yine hızlı sarıyoruz. Ayrıca hızlı devir makine ile yavaş sarım yapmaya çalıştığımızda ritim bozuluyor ve aynı hızda süreklilik sağlayamıyoruz. Bu sebeple maceraya gerek yok diyerek yavaş sarım makineleri kullanmanızı özellikle tavsiye ediyoruz.
Kimi balıkçılar özellikle patlak havalarda orta devir dediğimiz 5.6 devirli makineleri tercih edebiliyor ama bu da zamanla tecrübe edinip ihtiyaç doğrultusunda tercih edebileceğiniz bir makine diyebiliriz. Patlak havalarda yemi biraz daha hızlı yüzdürmeniz gerekebilir ama ilk zamanlarınızda bunu, yavaş devirli makineyi biraz daha hızlı çevirerek sağlamanızı tavsiye ederiz.
Özetle 5.2 devir 3000 ve 4000 makineler kullanabilirsiniz.
240 cm kamışlarla 3000,
270 cm ve üzeri boylarda kamışlarla 3000 – 4000 ebatta makineleri kullanabilirsiniz.
İp seçiminde 0.13 ve 0.16 kalınlıklarda ipleri kullanabilirsiniz. İnce ipler size aksiyonda ve mesafede avantaj sağlar özellikle su üstü avlarda 0.13 kalınlıkta bir ip öneririz. Eğer riske atmak istemiyorsanız ve ilk avlarınızda daha sağlam olmasını istiyorsanız 0.16 kalınlığı seçebilirsiniz ama daha kalınlarını kesinlikle önermiyoruz.
Yine kullandığınız ipe uygun 0.30 ile 0.36 arası kalınlıklarda lider kullanabilirsiniz. Levrek avında lider kullanımı hatta kaliteli bir lider kullanımı zorunlu arkadaşlar. Levrek kurnaz ve uyanık bir balık. Kesinlikle ipinizi görür ve rahatsız olur.