Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Nedir? Jig Yemler Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Jig Yemler; genellikle kurşun, tungsten ya da pirinç gibi ağır metal malzemelerden ya da bu metal malzemelerin karışımlarından üretilirler. İnce, uzun, yassı gibi farklı formlarda üretilen Jig yemler dış yüzeylerine boya ya da folyolar yardımı ile renk ve parlaklık katılarak dikkat çekici hale getirilirler. 

Başlangıçta tekneden yapılan dikey avlar için üretilseler de günümüz balık avcılığında farklı ağırlık ve boyları ile lrf, spin at çek ve shore jig gibi kıyı uygulamalarında yatay kullanımları da oldukça yaygın. Suda dikey olarak aşağı ya da yukarı hareket ettiklerinde yalpalayan ya da zigzag çizen aksiyonları vardır. Bu hareketler panik halinde kaçan yemlik balığı ya da yaralı balığı taklit ederler.

Her iki sivri ucunda birer halka bulunan jig yemlerin, üstte kalan halkasına takılan bir asist kanca ile avcılığı sağlanır. Altta kalan halkaya avcılığı arttırmak için, silikon ya da tüyden yapılan bir suni ahtapot gibi kandırıcılar ilave edilebilir. Kullanım alanı arttıkça farklı formlarda ve ağırlıklarda üretilen jig yemleri seçerken derinliği ve kullanım alanını dikkate alarak seçmeliyiz.


Tekneden Dikey Yapılan Avlar İçin Jig Yemler

Farklı derinliklere göre farklı ağırlıkların seçildiği tekne avlarında, ortalama 40 gramdan, derinliğe göre 300, 400 gramlara kadar ağırlıkta olanları kullanılırlar. Tekne avlarında hızlı ya da yavaş batan farklı formları bulunur. Daha ince slim yapıda olanlar hızlı batmaları için tasarlanırken, daha geniş ve yassı olanlar ise yavaş batmaları için tasarlanırlar.

Hızlı batmaları için tasarlanan ince uzun modeller Speed Jig, yavaş batmaları için tasarlanan kısa geniş modeller Slow Jig diye adlandırılır. Speed Jig modelleri daha çok orta su dediğimiz yüzeye yakın ya da hemen altında bulunan pelajik balıkların avları için kullanılırken, kısa olan yavaş batan modeller ise dipte bulunan bölgeci balıklar için tercih ediliyorlar.

Tekne avlarında jig yemleri yüzdürmek için özel olarak geliştirilen jig kamışları kullanılır. Jig kamışları jig yemlerinden en iyi performansı almak için geliştirilirler. Doğru aksiyonu vermek için ve derindeki canavarlarla mücadele etmek için geliştirilen jig kamışları da Slow ve Speed Jig olmak üzere ikiye ayrılır. 

 

Shore Jig Avları İçin Kullanılan Jig Yemler

Kıyı ve kayalık alanlarda ve özellikle aniden derinleşen noktalarda yapılan shore jig avları da özellikle jig yemler üzerine geliştirilmiş bir disiplindir. Ortalama 20 ile 80 gram arası ağırlıkların kullanıldığı shore jig avlarında yine shore jig için geliştirilmiş kamışlarla jig yemler dibe batırılarak yukarı aksiyonlarla zıplatılır ve tekrar dibe batırılarak taramalar sağlanır.

 

Lrf ve Light Spin Avları İçin Micro Jigler

Ağırlık olarak 15 grama kadar olan jig yemlere Micro Jigler diyebiliriz. Özellikle Lrf ve Light Spin gibi kıyı uygulamalarında ya da tekneden yüzey avlarında kullanılırlar. Kıyıdan ya da tekneden belirli mesafelere kadar batmasını bekleyip düzenli düzensiz hareketlerle zıplatıp ya da hafif seğirtme hareketleri ile sarım yapılabilir. Micro jigler gece ve gündüz avlarında birçok türün avında etkili olurlar. Kıyı avlarında verim almak için derinliğe göre ağırlıklar seçmeliyiz. Olması gerekenden daha ağır jigler çabuk batacağı için doğru hızda tarama yapamayabilirsiniz ve dibe takılma sorunu yaşarsınız.


Spin Avları İçin Kullanılan Jig Yemler

Ağırlık olarak 30 grama kadar olan jig yemler spin at çek avlarında kullanılır diyebiliriz. Kıyıdan ve tekneden spin avlarında sıkça kullanılırlar. Spin avlarında daha çok kaşık kullanımı gibi düz sarım yapılarak kullanılır ama olması gerekenden çok hızlı sarılırsa jig yem dönerek gelir ve avcılığı düşer. Ayrıca dönerek gelen jig yem ipinizin de gam yapmasına sebep olur. Sarım hızımızı jigin sağa sola yalpa yapmasını sağlayacağımız hızda ayarlamalıyız. Arada serbest bırakarak dibe batması sağlanabilir ve tekrar sarım yaparak taramalar yapılabilir. Spin takımları ile jig yem kullanırken Jigging aksiyonunu çok yapmanızı tavsiye etmeyiz. Spin kamışların sertliği ve aksiyon yapısı buna çok uygun olmaz. Özellikle rüzgarlı havalarda maket yemler için erimin düştüğü zamanlarda yırtıcı, saldırgan balıkların avlarında etkili olurlar.

Çok küçük jig yemler arkaya takılan üçlü iğneler ile kullanılırlar. 10 gram üzeri jiglerde jig ebadına göre asist iğneler kullanılır. Asist iğne ve arkaya takılan üçlü iğnenin birlikte kullanımı dolaşmalara sebep olabileceği için pek tavsiye etmiyoruz. Asist iğnelerde tüy, silikon püskül ya da renkli boyamalar dikkat çekici olabiliyor. Jig yeminize taktığınız asist iğne uzunluğu jig yem uzunluğunun yarısından daha uzun olmamalı. Tekli ya da ikili asist iğneler kullanılabilir.



 

Blog Son Eklenenler
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarının uç ve gövde yapısı hakkında tüm detaylar. Olta kamışlarında Solid uç ne demek? Tubular uç ne demek? Karbon fiber kamış nedir?

Devamını Oku
20.08.2024
Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarında sıkça duyduğumuz aksiyon ve güç ne demek? Kamışlarda aksiyon ve güç neye göre seçilir?

Devamını Oku
20.08.2024
Kıyıdan Yemli Balık Avı

Kıyıdan Yemli Balık Avı

YEMLİ BALIK AVI

Kıyıdan yemli balık avı nasıl yapılır? Olta kamışı seçimi nasıl yapılır? Olta makinesi seçimi nasıl yapılır? Yemli balık avında hangi yemler kullanılır? Tüm detayları bu yazıda derledik.

Devamını Oku
19.08.2024
Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

JIG - SLOW JIG BALIK AVI

Tekneden jig avlarında ipinizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Kamışın kırılması ile ip seçiminin nasıl bir bağlantısı var? Jig kamışlarında ip değerleri neden yazılır? Tüm detaylar yazımızda.

Devamını Oku
13.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.