Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Spin - At Çek Tekniği ile Balık Avı

Spin - At Çek Tekniği ile Balık Avı

Spin At Çek Balık Avına Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Spin – At çek Balık Avı Dünyada En Yaygın Kullanılan Aksiyon, Heyecan ve Adrenalin Dolu Bir Balıkçılık Deneyimidir. 

Spin balık avı, sahte maket, silikon, kaşık ya da jig yemler kullanarak yapılan balık avlama tekniğidir. Hem tatlı hem de tuzlu suda kullanılabilen bu yöntem, geniş av skalasına sahip ve heyecan veren mücadele dolu avlarıyla tüm zamanların en yaygın, en popüler balık avı diyebiliriz. 

Bu blog yazısında, spin - atçek balık avcılığının tekniklerini, gerekli olta takımlarını ve bazı ince detayları ele alacağız.

 

Spin At Çek Balık Avı Nedir?

Temel olarak spin balık avı nasıl yapılır? 

Balıkçı, sahte yemi spin kamış yardımıyla suya atar ve ardından spin makine ile geri sararak yemi suda hareket ettirir. Geri sarım sırasında suda hareket ederek yüzen sahte yem, avcı balıkların ilgisini çekerek onları saldırıya teşvik eder.

 

Spin Balık Avı Neden bu Kadar Yaygın ve Popüler?

Spin balık avının yaygın ve popüler olmasının birçok nedeni vardır ama en başlıca sebepleri şunlardır:

 

  • Kullanım Alanının Geniş Olması; Spin balık avı hem tatlı hem de tuzlu suda kullanılabilir ve levrek, alabalık, sudаk, turna, lüfer, barraküda, akya, kofana, palamut, orkinos ve daha birçok balık türü avlanabilir.
  • Aksiyon ve Mücadele: Spin balık avı, oldukça aktif ve heyecan verici bir balıkçılık yöntemidir. Balıkçılar, sürekli sahte yemi suda hareket ettirirken, balığın takibini ve saldırısını bekleyerek, sürekli tetikte kalmalıdır. Balığı yakaladıktan sonra ise kıyıya alana kadar balıkla karşılıklı geçen mücadele son derece heyecan vericidir.
  • Alışması ve Öğrenmesi Kolay: Spin balık avının temel tekniklerini öğrenmek aslında çok kolaydır. Biraz araştırma ve alıştırma ile herkes spin – at çek balık avında kısa sürede başarılı sonuçlar alabilir.

Spin Balık Avı İçin Gerekli Ekipmanlar

Bu bölümde spin balık avı için gerekli ekipmanları ele alacağız.

Spin Olta Kamışı; Spin olta kamışları, sahte yemleri atmak ve balıklarla mücadele etmek için özel olarak tasarlanmış kamışlardır. Farklı uzunluk ve atış aralıklarında spin kamışları mevcuttur. 

Spin Olta Makinesi; Spin olta makineleri, sahte yemleri atmak, geri sarmak ve balıklarla mücadele etmek için özel olarak tasarlanmış makaralardır. Farklı ebatta üretilirler ve kullanılacak kamışa ya da hedef balığa göre seçilirler.

İp – Misina; Son yıllarda neredeyse tüm balıkçılar ip misinaları tercih ediyor. Daha ince ve dayanıklı yapıları ve hafızasız olmaları, kullanımını arttıran en büyük etkenler. Esnekliğe sahip olmadıkları için mücadele esnasında da büyük avantaj sağlarlar.

Lider Misinalar; Fluorocarbon malzemeden üretilen lider misinalar, kullanılan ip misinanın bitimine bağlanır ve görünmezlik sağlar ancak görünmezlik dışında sürtünme dayanımı ve darbeleri absorbe etmesi gibi avantajları da vardır. 

Olta Klipsi; İp ve liderden oluşan hattın en ucuna bağlanan klipsler sahte yemleri kolayca değiştirebilme imkanı sağlar. 

Sahte / Suni / Yapay Yemler; Daha önce bahsettiğimiz gibi, spin balık avında birçok farklı sahte yem türü kullanılabilir. Bulunduğumuz bölgenin derinliğine, gündüz ya da gece ışığın durumuna göre ve en önemlisi de hedef balığa göre seçilirler.

 

Spin Olta Takımı İçin İhtiyacımız Olan Tüm Malzemeleri Biliyoruz ama Bir Balıkçılık Mağazasına Girdiğinizde ya da Online Balık Av Malzemeleri Sayfalarına Girdiğinizde Çok Farklı Özelliklerde Ürünler Var. Peki Bizim İçin Doğru Olanı Nasıl Seçeceğiz?

Doğru bir spin – at çek olta takımı oluşturmak için öncelikle hedef balığımızı ve kullanacağımız yemleri bilmemiz gerekiyor. 

Bir olta takımını kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli konu kamış seçimidir. 

Doğru kamışı seçmek için de o kamışla hangi balıkları avlamak istediğimizi ve hangi yemleri kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz. Genellikle yeni başlayan amatör balıkçıların yaptığı hata önce takımı alıp sonra o takıma göre yem seçmek oluyor. 

Yeni başlayan balıkçılar için kamışı seçmeden önce yemleri seçmenin de zor olduğunu biliyoruz, o yüzden web sayfamızda tüm yapay yemleri hedef balıklara göre gruplandırdık. Aşağıdaki linke tıklayarak hedef balığınıza göre tavsiye ettiğimiz yemleri inceleyebilir ve bu yemlerin ağırlıklarının ortalama değerlerine göre bir kamış seçebilirsiniz.

 

Peki atacağınız yemlere uygun aralıkta kamışı nasıl seçebilirsiniz?

Bunun ortalama bir yöntemi var;

Öncelikle bilmemiz gerek detay şudur; bir olta kamışı en iyi atış ve aksiyon performansını atar aralıklarının ortalama değerlerinde verir. 

Atar aralığı kamışın üzerinde yazan ve kamışın kaç gram yemleri atmaya uygun olduğunu gösteren değerlerdir. Bu değerlere bakarak kamışın en iyi performansı kaç gramlarda göstereceğini bulmanın basit ve ortalama bir formülü var.

  • Kamışınız 10-30 Gram atarlı bir kamış ise en iyi performansını (10+30/2=20) 20 gram yem atarken verir. 
  • Kamışınız 8-42 atarlı bir kamış ise en iyi performansını (8+42/2=25) 25 gram yemlerde verir.

Bu anlattığımız 10-30 gram atarlı kamışın atış performansıdır ve 15 gram atamayacağı anlamına gelmez, 10-30 gram atarlı bir kamış ile 10 gramdan 30 grama kadar yemleri atabilirsiniz ama en iyi atış performansını 20 gramda yakalarsınız. 

10-30 gram atarlı bir kamışla 10 gramı da atarsınız ama 20 gram kadar mesafe yakalayamazsınız. 

Yeri gelmişken söyleyelim kamışınız 10- 30 gram ise en üst atar değerlerini atmaktan yani 30 gram yem atmaktan kaçınmalısınız. Bu maximum seviyeyi zorlamak anlamına gelir ve her zaman risk barındırır. Kamışınız 15 gram atarken yaptığınız bir hatayı absorbe edebilir ama 30 gram, yani üst limitteki bir yemi atarken yaptığınız hatayı her zaman absorbe edemez. 

Bir diğer yöntem olarak da şunu söyleyebiliriz;

Atacağınız yemlerin en hafifini ve en ağırını baz alarak hareket edebilirsiniz. Örneğin siz en az 10 gram ve en fazla 20 gram yemler atacaksınız. Kamışınızın atar değeri, atacağınız yemlerin en hafif olanından %50 küçük, en ağır yemden ise %50 büyük olabilir. 

Eğer en az 10 en fazla 20 gram yemleriniz varsa, kamışınız 5-30 gram olabilir. 20 ila 30 gram arası yemleri atacaksanız 10-45 bir kamış seçebilirsiniz. 

Burada çıkan sonuca tam uyan bir kamışı her zaman bulamazsınız, bu hesaplama size yaklaşık bir değer verir. 10-45 bir kamış yerine 14-42, 10-50 ya da 7-45 bir kamış da seçebilirsiniz. 

Buradaki önemli detay seçeceğiniz kamışın alt atarı ve üst atarı atacağınız yemlerin biraz üstünde ve altında olması. Tam kamışınızın sınırlarında yemler atarsanız, atış performansı düşük olur ve hassasiyeti zayıf olur.

Yine bu konuda yapılan hatalardan birisi de sadece alt atara bakarak kamışın sınıflandırılmasıdır. Örneğin 4-30 gram atar aralığında bir spin kamış var, insanlar çoğu zaman bu gibi kamışları 4 gramı atıyor diye lrf yapabilmek için alıyorlar. Yukarıda anlattığımız gibi bu imkansız, 4-30 gram atar aralığı en iyi performansını ortalama 17 gramda verir ve bu değerlerde açıkça spin kamışları işaret eder. 

Kamışların Karakterleri; alt atarın ya da üstü atarın düşük olması ya da yüksek olması bir kamışın karakteristik yapısını da gösterir. Alt atarı düşük olan kamışlar daha yumuşak yapıdadırlar, örneğin 8-42 gram atarlı bir kamış 14-42 gram atarlı bir kamıştan daha yumuşaktır ve öyle olması gerekir. 

Yukarıda verdiğimiz örneklemeler yazılı kurallar değiller ama biz yapılmayanı yaparak bu işi rakamlarla ve oranlarla netleştirerek size kamış alırken kullanabileceğiniz bir rehber hazırladık. Tecrübe ile ortaya çıkan bu oranlar bazı istisnai durumlarda değişiklik gösterebilir ama %95 doğruluk payı ile kamışınızı almış olursunuz.

 

Peki nedir bu istisnai durumlar? 

Bazı yemlere aksiyon verebilmek için sert yapıda kamışlar gerekir. Örneğin Jig, Jerk ya da Popper yemleri yüzdürebilmek için daha sert yapıda kamışlar gerekir. Bu tarz yemler yapıları gereği fazla su tutarlar ve aksiyon verirken daha sert ve net kamış hareketleri isterler. Böyle durumlarda yemin ağırlığı, yemin yapısı ve yeme vermemiz gereken aksiyon beraber değerlendirilir. Eğer bu tarz yemleri kullanmak için olması gerekenden daha sert kamış almamız gerekiyorsa, olması gereken atar aralığının bir tık üstünde kamışlar seçebiliriz.  

Yine örnekleyecek olursak, yukarıda anlattığımız gibi 15 ila 20 gram ağırlığında yemler atmayı düşünüyorsak 5-30 gram atarlı ya da 10-30 gram atarlı kamışlar yeterli oluyordu fakat, popper ya da jerk aksiyonu için daha sert kamışlara ihtiyaç duyarsak bu durumda 10-40 ya da 14-42 atarlı kamışlar seçebiliriz, burada atış performansından daha çok aksiyon performansını düşünerek hareket ediyoruz. 

Spin Kamış Boyu Seçimi

Kıyıdan yapılan spin avlarda en yaygın kullanılan boy 270 cm dir. Avlandığınız bölgede kamışı hareket ettirebileceğiniz alan müsait değilse daha kısalarını seçebilirsiniz. Örneğin tatlısu avlarında ağaçlar ve çalılar atışa engel olabiliyor. Böyle alanlarda 240 cm kullanabilirsiniz. 

Daha uzak atışlara ihtiyacınız varsa 270 cm den uzun kamışlar kullanmalısınız. 

Taşlık kayalık menderek gibi alanlarda av yaptığınızda sarım yaparken ya da aksiyon verirken, yemin istenilen seviyede yüzmesi için kamışın ucunun suya yakın olması gerekir. Eğer kamış ucu sudan yüksekte kalırsa yeminiz istediğiniz derinlikten yüzmez. Örneğin; 1 metre dalarlı bir yem attığınızda kamışın ucu su seviyesine yakınsa 1 metre derinlikten yüzer ama kamışın ucu su seviyesinden yüksekse yeminizde yükselir ve daha sığ yüzer. 

Kıyıdan yapılan spin avlarda kamış boyu için genelleme yapacak olursak;

- Normal şartlarda 270 cm uzunlukta olanları seçebilirsiniz. 

- Atış alanınız müsait değilse 240 cm boylara inebilirsiniz. 

- Uzak atışlar gerekiyorsa 270 cm den daha uzun kamışlar seçebilirsiniz.

Tekne ya da bottan yapılan avlarda atış alanı daraldığı için yine kısa kamışlar seçmeniz avantajlı olacaktır diyoruz ve kamışımızı seçtiğimize göre makine seçimine geçiyoruz.

  

Spin Olta Makinesi Seçimini Nasıl Yaparız?

Makine seçimi kamış seçimine nazaran daha basit çünkü kamışımızı seçerek takımımızı büyük oranda şekillendirmiş oluyoruz.

 

Öncelikle Ebat Seçimi;

Spin makinelerde ebat makara boyutuna işaret eder. 1000, 2000, 2500, 3000, 4000, 5000’den 30.000’e kadar çıkar ama bizi şu an sadece 5000’e kadar olan ebatlar ilgilendiriyor. 

Spin makaralar shore jig ya da popping gibi birçok farklı disiplinde de kullanıldığı için ebat olarak çok fazla seçenek var ama spin - at çek balık avı disiplininde biz 5000’e kadar olan ebatlara  bakacağız. 

Kamışımızın atar değeri ve boyu küçüldükçe makaramızın ebadı küçülecek, kamışımızın atar değeri ve boyu büyüdükçe makaramızın ebadı büyüyecek. 

Ultra Light Spin  – üst atarı 8, 10 grama kadar kamışlarda 1000, 2000

Light Spin -  üst atarı 15 – 20 grama kadar olan kamışlarda 2000, 2500 

Medium Light Spin – üst atarı 27, 28 grama kadar olan kamışlarda 2500, 3000

Moderate dediğimiz üst atarı 30, 40 grama kadar olan Spin Kamışlarda 3000, 4000

Heavy Spin – 40 gram ve üzeri ağırlıklarda 4000, 5000 kafa ebatlarını kullanabiliriz.

Yukarıda verdiğimiz değerler hep ikili çünkü kamış boyu da spin makine seçimine etki eder. Burada iki farklı etken var. En yaygın kullanılan spin kamış uzunluğu 270 santimetredir. Eğer aynı atar aralığında 270 olan değil de uzun olan kamış seçiliyorsa bunun öncelikli sebebi uzak atıştır. Uzak atışlarda daha fazla ip ihtiyacı duyduğumuz için daha fazla ip kapasitesine sahip olan büyük seçeneği seçebiliriz.

Eğer kullanım alanımıza daha uygun olduğu için kısa olan kamışı seçeceksek daha küçük ebatta olan makineleri seçmeliyiz. Kısa kamışların halka aralıkları da daha yakındır ve küçük olan kafa ebadını seçersek halka ve kafa boyutu daya uygun olacak, ip akışımız daha düzgün olacaktır.

Basit bir örnekle; 10-35 gram atarlı 270 cm spin kamış için 3000 de 4000 de seçebiliriz ama aynı kamışın 240 cm olanını seçersek 3000 ebatta seçmek çok daha doğru olacaktır.

 

Spin Makinelerde Tur, Devir ya da Sarım Hızı Seçimini Nasıl Yaparız?

Spin makinelerde farklı sarım hızları mevcuttur, bunlar 1 turda kaç devir yaptığına ya da kaç santim sardığına işaret eder. Farklı hedef balıklara göre farklı sarım hızları gerekebilir. Öncelikle sarım hızları nasıl belirtilir ona bakalım.

Spin makineler üzerinde yer alan 1:5.2 gibi devir göstergeleri, kolu 1 tur çevirdiğinizde makaranın kaç tur döndüğüne işaret eder. 1:5.2 demek kol 1 tur döndüğünde makine 5.2 tur sarım yapar anlamına gelir. Eğer 1:6.2 devir yazıyorsa 1 tur çevirdiğinizde makara 6.2 tur sarım yapıyor yani 1 turda daha fazla ip sarıyor anlamına gelir. 

Yine bütün spin makinelerde 1 turda kaç santim sardığını açıklama detaylarında santimetre cinsinden görebilirsiniz. Sarım hızı 86 santimetre yazan bir makine kolu 1 tur çevirdiğinizde 86 santimetre sarıyordur.

Genel olarak;

  • 1:5.2 devir olan ve 1 turda 80-85 santimetreye kadar saran spin makineler Yavaş Sarım,
  • 1:6.2 devir olan ve 1 turda 90 santimetre ve üzerinde saran makineler de Hızlı Sarım olarak nitelendirilir.

Peki bunlara bakarak nasıl makine seçimi yapacağız?

Hedef Balığa Göre Makine Seçimi; 

  • Levrek, sudak, turna,  perch, kasna, mırmır, eşkina, çupra ve alabalık gibi balıkların avlarında yavaş ve sakin yüzen yemler etkili olduğu için yavaş sarım makineler tercih edilir.
  • Lüfer, kofana, torik, yazılı orkinos, baraküda, akya sarı kuyruk ve lambuka gibi balıkların avlarında hızlı yüzen yemler etkili olduğu için hızlı sarım makineler tercih edilir. 

Kullanılacak Yemlere Göre Makine Seçimi; Popper yemler, jerk aksiyonlu yemler ve jig gibi yemler hızlı devir makineler gerektirir. Bu yem türlerine sert ve uzun kamış darbeleri ile aksiyonlar verilir ve bu aksiyonlar seri hareketlerle tekrar eder. Seri aksiyon sırasında ipte oluşacak boşluğu hızlı bir şekilde toplamak için hızlı devir bir makineler kullanılır.

 

Spin Olta Takımında İp ve Lider Seçimi

Spin takımlarda ip ve lider seçimi de kamışınızın özelliklerine göre seçilebilir ama hedef balığınıza göre aşağı ya da yukarı yönde değişiklikler yapılabilir. 

Genel olarak kamışların gücüne bakarak seçim yapılabilir, örneğin;

  • UL – Ultra Light Kamışlarda 0,06 / 0,08
  • Light Kamışlarda 0,08 / 0,10 / 0,12
  • Medium Light Kamışlarda 0,10 / 0,12 / 0,13 / 0,14
  • Moderate Kamışlarda 0,14 / 0,16 
  • Medium Heavy Kamışlarda 0,16 / 0,18
  • Heavy Kamışlarda 0,18 / 0,20
  • Extra Heavy Kamışlarda 0,20 ve üzeri ipler seçilebilir. 

Bu verdiğimiz değerler genel kullanım değerleri. Eğer hedef balığınız büyükse bir üstünü ya da hedef balığınız küçükse bir altını seçebilirsiniz. Olması gereken kullanılabilecek en ince ip seçimidir. Eğer hedef balık ya da bölgenizdeki balıklar çok büyük değilse ince ip seçmeniz size mesafe ya da aksiyonda avantajlar sağlayacaktır.

Lider seçiminde ise ipiniz ile aynı çeker değerlerine sahip liderleri ya da kullandığınız ipin iki katından bir kalın liderleri seçebilirsiniz. Örneğin 9 kilo çekerli bir ip misina seçtiyseniz yine 9 kilo çekerli bir lider seçebilirsiniz ya da 0.16 mm kalınlığında bir ip seçtiyseniz 0.32 0.33 ya da 0.36 kalınlıkta lider seçebilirsiniz.

 

Veeee Sıra Geldi Spin Olta Takımınız İçin Klips Seçmeye.

Spin takımlarınız için olta klipsi seçerken yine ip seçiminde olduğu gibi kamış gücü ile denge kurarak hareket edebilirsiniz. 

  • UL – Ultra Light Kamışlarda – 00 Numara
  • Light Kamışlarda – 0 Numara
  • Medium Light Kamışlarda – 0 ya da 1 Numara
  • Moderate Kamışlarda – 1 Numara
  • Medium Heavy Kamışlarda - 1 ya da 2 Numara
  • Heavy Kamışlarda - 2 Numara
  • Extra Heavy Kamışlarda – 3 Numara Klipsler seçebilirsiniz.

Bir spin olta takımını kurarken ihtiyacımız olan temel bilgileri yukarıda sizinle paylaştık. Spin – at çek balık avına dair gereken tüm bilgileri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz…

maket-yem-tavsiyelerimiz

 

Blog Son Eklenenler
Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

SPIN - AT ÇEK BALIK AVI

Spin At-Çek tekniği ile Levrek avı nasıl yapılır? Levrek nerelerde tutulur? Levrek avı için hangi özelliklerde olta kamışı ve makine kullanılmalı, ip seçimi nasıl olmalı, detayları ile bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Lüfer balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Lüfer avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Turna balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Turna avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Kaşık yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Kaşık yem çeşitleri nelerdir? Kaşık yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.