Tekneden jig avı için kamış seçmek için önce jig mi slow jig mi ona karar vermeliyiz. Daha önceki yazılarımızda ikisi arasındaki farka değinmiştik ama tekrar bir hatırlatma yapalım.
Jig avlarında yeme hızlı, sert ve sık tekrarlı seri aksiyonlar verilir. Jig kamışları da bu hızlı ve sık tekrar eden aksiyonları yapabilmeleri için gövde olarak sert, aksiyon olarak hızlı yapıda olurlar.
Slow jig avlarında daha yavaş batan daha yassı formda yemler kullanılır ve slow jig kamışları da bu yemleri doğru şekilde yüzdürebilmek için esnek ve yavaş hareketlere sahip kamışlardır.
Aynı atar değerlerine sahip iki jig ve slow jig kamışı karşılaştırdığımızda ve aynı ağırlığa maruz kaldıklarında slow jig kamışı jig kamışına göre daha fazla esner ve özellikle belirtmek isteriz ki bu bir avantaj ya da dezavantaj değildir. Bu durum her iki kamışında yapacağı işe uygun olduğunun işaretidir.
Jig Kamışları: Özellikle Akya (Lichia), Kuzu (Amberjack), Orkinos, Lüfer, Kofana, Palamut, Torik gibi yüzeyde ve orta suda avlanan hızlı agresif balıkların avlarında, hızlı ve agresif hareket eden yemler etkili olur. Bu balıklar her derinliğe cesurca inip yükselen cesur balıklardır. Bu sebeple uzaklarda dikkatlerini çeken yemi fark ettiklerinde yeme saldırmaktan çekinmezler. Jig kamışları da tam olarak bu iş için üretilirler. Sert ve hızlı gövde yapıları sayesinde yemlere hızlı ve seri aksiyonlar verebilirsiniz.
Slow Jig Kamışları: Özellikle Lagos, Tranca, Orfoz, Grida ve yine Kuzu gibi dip balıklarının avlarında slow jig kamışları tercih edilirler. Dip balıklarında slow jig kamışlarının tercih edilmesinin en önemli sebebi bu balıkların daha sakin ve yavaş karaktere sahip olmalarıdır. Slow jig yemleri serbest düşerken yavaş düşerler ve bu sayede dibe yakın bölgede daha uzun süre salınırlar. Slow jig yemlerinin sakin, yavaş hareketleri ile yemlik balığı daha doğal bir şekilde taklit edebilir ve daha dikkatli dip balığı türlerini yakalayabilirsiniz.
Bu sebeplerle orta suda yaşayan hızlı ve agresif balıkları yakalamak için jig, dipte yaşayan sakin canavarları yakalamak için slow jig diyebiliriz. Jig ya da slow jig hangi kamış türü ile avlanacağımız seçtiysek, kamışımızın hangi özelliklerde olacağına bir bakalım.
Hedef balığımıza göre jig kamış modelimizi seçtikten sonra, doğru atar değerinde kamış seçmek için nelere dikkat etmeliyiz?
Jig kamışlarında atar değerlerini atacağımız jig yemlerin ağırlıkları belirler. Bu sebeple atar değeri seçmeden önce hangi derinliklerde av yapacağımızı seçmeliyiz. Yem seçiminde ağırlık olarak avlanacağımız derinliğin ortalama %50 fazlasını seçebiliriz. Yani eğer ortalama 80 metrede avlanacaksak, 120 gram jig, 100 metrede avlanacaksak 150 gram ağırlığında jigler kullanabiliriz.
Burada derinlik kaç metre ise (örneğin 100 metre) ağırlığıda %50 fazla seçiyoruz yani 150 Gram.
Ortalama 100 metrede av yapacaksak ortalama 150 gram ağırlıklar kullanıyor olacağız. Bu durumda size işinizi kolaylaştıracak bir formül sunabiliriz.
Kamışınız en iyi performansı atar aralıklarının ortalama değerlerinde verir. Yani eğer 100-300 gram atarlı bir kamışınız varsa 100+300=400 400/2=200 yani 100-300 gram atarlı bir kamış en iyi performansını 200 gram jiglerde verir.
Bir örnek daha verecek olursak Max. 260 gram atara sahip bir kamış en iyi performansını 130 gramda verir ancak özellikle şunu da belirtelim. En iyi performansı 130 gramda vermesi 180 gramda kullanamayacağınız anlamına gelmez. Bir kamışı belirtilen atar aralıklarındaki ağırlıklarla kullanabilirsiniz ama alt ve üst sınıra yaklaştığınızda kamışınızın performansı düşer. Yani 260 gram atarlı bir kamışla 250 gram yem çalıştırdığınızda 130 gram kadar aksiyon performansı alamayabilirsiniz.
Yine son bir örnek verecek olursak, 60 metrelerde av yapacağımızı düşünelim. Burada ortalama 90 gram jigler kullanmamız gerekir. Bu durumda max. 180 gram atarlı bir kamış ya da 40-160 gram ya da 60-120 gram atarlı bir kamış kullanabilirsiniz.
Bu örneklerde üst atarların değişiyor olması kafanızı karıştırmasın. üst atarın düştüğü örneklerde alt atarların yükseldiğine dikkatinizi çekerim. Alt atar yükseldikçe kamışın aksiyonu sertleşir.
Tüm kamışlarda uyardığımız gibi burada da kamışlarınızın üst sınırını zorlamamanız gerektiği konusunda sizi uyarmak isterim. Bu anlattığımız ortalama değerlerle kendinize avlanacağınız derinliğe uygun kamış seçimleri yapabilirsiniz. Bu anlattıklarımız dışında karşılaşacağınız istisnai durumlar elbet olabilir ama bu istisnai durumları burada anlatmamız çok zor. Zaten bizim de yapmaya çalıştığımız jig avcılığının temelini anlatmak. Elbette ileride bu istisnai durumlara değinen videolarımızda olacak ama en doğrusu sizin zaman içerisinde av tecrübesi edinerek bunları öğrenmeniz.
Bu istisnai durumlara örnek verecek olursak, bazen sığ sularda büyük balıklarla mücadele etmemiz gerekebilir. Hedef balığın büyük olduğu sığ sularda hafif yemler atsak da kullanmamız gerekenden daha güçlü yani daha yüksek atarlı kamışlar kullanabiliriz. İşte bu ve bunun gibi farklı durumlarla alakalı yazılarımızı kaçırmamak için bizi takipte kalın…