Solid Uç, kamış ucunun katı, içi dolu bir malzeme ile tamamlanması durumunu ifade eder. Uç kısım genellikle fiber glass dediğimiz ya da benzeri malzemeler ile tamamlanır. Karbon kamış gövdesi uca yakın bir bölgede sonlanır ve ucuna çeşitli malzemelerden üretilmiş içi dolu, esnek uçlar eklenir. Bu tür kamışlara Solid Tip Kamışlar denir.
Özellikle Lrf kamışlarında karşılaştığımız Solid kamış uçları neden yapılır ve avantajları nelerdir sorunusun cevabını kısaca anlatalım.
Solid kamış uçları daha esnek yapıda olurlar ve özellikle çok küçük micro silikonları atarken, esnek yapıları sayesinde rahat kırbaçlama yapabildiğimiz için daha fazla mesafeye atabiliriz.
Solid kamış uçları yumuşak aksiyona sahiptir ve özellikle silikon yemlere aksiyon verirken daha soft daha doğal aksiyonlar verebiliriz.
Solid kamış uçlar, çok ince ve hafif atarlı kamışlarda daha dayanıklı olurlar. Çok ince karbon uçlar daha kırılgan olabiliyor.
Solid uçlarda karbon gövde önüne dolgu malzeme eklendiği için titreşimleri iletmede daha yavaştır.
Solid uç yapıları daha yumuşak ve esnek olduğu için küçük ısırıklar ya da vuruşlarda kamış ucu hemen belli eder. Bu sebeple kamış uçları görünebilir olsun diye beyaz belirgin renklerde yapılır. Solid uçlarda görerek vuruşları takip edebiliriz.
Solid Tip Uçlar yumuşak olduğu için ve kolay esnediği için özellikle yemini içine çekerek alan balıklarda çok avantajlı. Balıkların farklı avlanma davranışları var ve bazı balık türleri yemine doğrudan saldırarak ısırırken, bazı balıklar da yemini vakumlayarak ağızlarına alırlar. Örneğin palamut orkinos gibi balıklar sürekli hareket etmek zorundadır. Sürekli hareket halinde ağızları açık gezerler ve ağızdan giren su solungaçlardan çıkarken oksijen alırlar. Bazı balık türleri ise galsama refleksi ile solungaçlarını ve ağzını açıp kapatarak sabit durdukları yerde ağızdan vakumladıkları suyu solungaçlarından geçirerek oksijen alabilirler. Özellikle taş balıkları dediğimiz bölgeci balıklarda görünen bu davranış beslenme esnasında da kendisini gösterir.
Balık yemini vakumlayarak ağzının içine çeker ve solid kamış uçları tamda bu noktada esneyerek yemin balığın ağzına girmesini kolaylaştırır. Aslında Solid Tip Kamış uçlarının asıl yapılma sebebi de budur!
Kamışlarda Tabular Uç, kamışın ucunun içi boş karbon malzemeden yapıldığını gösterir. Aslında herhangi bir değişiklik yapılmadan baştan sona karbon sargı ile yapılan kamışlardır. Kamış uçları da gövdenin tamamı gibi karbon ve içi boş olarak devam eder. Baştan sona karbon kamışların birçok avantajı var, birkaç yerde yapısı gereği ve kullanılan yemler gereği ihtiyacı tam karşılamasa da genel olarak dünyada en çok tercih edilen kamış tipleridir.
Gelin Tabular uçlu kamışların avantaj ve dezavantajlı olduğu durumlara bir göz atalım.
Tabular Uç Kamışlar, daha hızlı aksiyona sahiptir. Karbon malzeme diğer solid tip fiber uçlu kamışlara göre daha hızlı reflekse sahiptir.
Tabular Uçlu Kamışlar, daha hassas bir yapıya sahiptir. Karbon materyal titreşimleri daha iyi ilettiği için kamış ucunda beliren hareketleri daha rahat hissederiz.
Özellikle Jig ve Maket yemlerde daha iyi aksiyonlar vermemiz sağlar. Jig ve maket yemlerde verdiğimiz aksiyonun kamıştan yeme net iletilmesini isteriz. Tabular uçlu kamışlar hızlı ve sert yapıları ile aksiyon verme konusunda daha verimlidir.
Tabular Uçlu Kamışlar daha iyi tasmalama yaparlar. Sert ve hızlı uç yapısının bir avantajını da burada görebiliriz.
Tabular Uçlu Kamışlar hızlı ve daha kontrollü uç yapıları sayesinde popper ya da su üstü yemleri yüzdürme işinde de daha verimlidir.
Tabular Uçlu Kamışlar daha az esnek olduğu için daha kırılgandır. Solid kamışlar kadar esnemezler ve hataları absorbe edemezler.
Özellikle hızlı ve agresif balıkların avlarında balığı baskılamak için tabular kamışlar daha avantajlıdır. Belirgin uç hareketleri balığın kontrolünde de avantaj sağlar.
Kamış ucu daha hızlı topladığı için tabular kamışlarda daha isabetli ve uzun atışlar yapabiliriz.
Hybrid uçlar için, olta kamışlarında kullanılan tabular ve solid uç teknolojilerinin karma versiyonudur diyebiliriz. Özellikle surf kamışlarda sık karşılaştığımız Solid uçlar konik tabular ucun içine fiber dediğimiz solid ucu entegre ederek elde edilirler. Yapı olarak dışarıdan tabular gibi görünse de içeride uygulanan solid dolgu desteği ile her iki ucunda avantajlarını bir araya getirilerek ortalama bir performans sağlanır. Peki Hybid kamışların ne gibi avantajları vardır ve bu sistem biz ne gibi avantajlar sağlar?
Hybrid Uçlar her şeyden önce dayanıklılık avantajı sunar. Tabular ucun içinde desteklenen dolgu sayesinde daha dayanıklı uçlar elde edilir. Adı üstünde karma bir model olan hybrid kamışlar ortalama hassasiyet ile ortalama dayanıklık sunarlar. Ağır yemlerin atıldığı avlarda çokça tercih edilirler ama unutmamak lazım ki, bir tabular uç kadar hızlı ya da bir solid uç kadar dayanıklı değildir.
Konik yapı olta kamışlarının gövde yapısıdır. Kalından inceye giden yuvarlak silindir gövde, baştan sona farklı oranlarda incelir. Gövdenin inceldiği noktaların ayarlanması ile gövdenin yapısı ve performansı şekillenir. Hız, aksiyon, güç gibi tüm özellikler gövdenin konik yapısının farklı şekillerde tasarlanması ile ayarlanır. Farklı oranlarda baştan sona incelen ya da incelmeyen düz bir formda uca giden uçta incelen gövde yapıları kamışın karakterini belirler ama günümüz teknolojisi ile artık tek başına konik yapı kamışın yapısını belirlemeye yetmez.
Bu konuya değinmemizin sebebi kamışlar için yapılan yorumların önünü kapatmak. Sadece ucuna bakarak ya da sadece aksiyonuna bakarak iyi kamış kötü kamış diye birçok yorum yapıldığını sık sık görüyoruz. Bir kamışın üretiminde kullanılan malzeme, o malzemenin hangi oranda kullanıldığı gibi gövde şeklinin baştan sona hangi oranda inceldiği ya da incelmediği durumlarda bir o kadar performansa etki eder.
Kamışlarda Konik Yapı; Sıklıkla "aksiyon" ile eşanlamlı olarak kullanılabilse de günümüzdeki üretim teknikleri ile bu doğru değildir. Konik yapı farklı yöntemler ile sağlanabilir. İçi boş ve konik boru yapısında olan kamışın et (duvar) kalınlığı, karbon ya da fiber malzemenin birkaç kat sarımı ile sağlanabilir. Kamış gövdeleri üretilirken, materyal belirli bir noktaya kadar kalın, belirli noktadan sonra ise, esnekliği ayarlamak için daha az katlar halinde sarılarak ya da başlangıç kısmında farklı uç kısımlarda farklı sertlik derecelerinde materyaller kullanılarak mümkündür. Bu yöntem daha çok üst sınıf kamışlarda kullanılır.
Atış Performansı : Koniklik, kamışın atış performansında önemli bir rol oynar. İyi tasarlanmış bir koniklik, oltacının atış hareketinden olta ipine enerjinin düzgün bir şekilde aktarılmasını sağlayarak verimli ve doğru atışlar sağlar. Koniklik, kamışın yükleme ve boşaltma hareketini etkiler ve atışlarınızın mesafesini, doğruluğunu ve kontrolünü etkiler.
Hassasiyet ve Isırık Algılama : Koniklik, oltanın hassasiyetini ve ısırık algılama yeteneklerini de etkiler. Oltanın uca doğru sertleştiği hızlı veya kademeli bir koniklik, hassasiyeti artırarak en ufak ısırıkları veya ısırıkları bile hissetmenizi sağlar. Bu, özellikle ince yem sunumları veya hassas vuruşları algılama gerektiren teknikler için önemlidir.
Güç ve Omurga : Kamış boşluğunun konikliği, güç dağılımını ve genel dayanıklılığını belirler. Hızlı konik bir kamış genellikle daha güçlü bir omurgaya sahiptir ve daha büyük kaldırma gücü sağlayarak daha büyük balıkları idare etmenize veya güçlü akıntılara karşı savaşmanıza olanak tanır. Daha yavaş bir konik kamış daha fazla esneklik ve affedicilik sunar ve bu da onu balıkların ani baş sallamalarını veya sıçramalarını emmek için ideal hale getirir.
Aksiyon ve Esneklik : Konik, çubuğun basınç altında ne kadar büküldüğünü veya esnediğini ifade eden çubuğun aksiyonunu etkiler. Hızlı, orta veya yavaş gibi farklı aksiyonlar farklı balık tutma tekniklerine ve balık türlerine uygundur. Hızlı bir konik, hızlı kanca setleri gerektiren teknikler veya agresif bir şekilde vuran balıkları hedeflemek için ideal olan daha sert ve hızlı aksiyonlu bir çubuk sağlar. Daha yavaş bir konik, daha parabolik veya orta aksiyon sunarak boşluk boyunca daha derin bir esneklik ve daha affedici bir bükülme sağlar.
Atış Mesafesi ve Doğruluk : Koniklik, çubuğun atış mesafesi ve doğruluğu üretme yeteneğini etkiler. İyi tasarlanmış bir koniklik, atış hareketi sırasında kademeli bir enerji aktarımına izin verir ve bu da verimli güç iletimi ve artan atış mesafesiyle sonuçlanır. Koniklik ayrıca çubuğun uç kurtarma hızını da etkiler ve bu da atışlarınızın doğruluğunu ve hassasiyetini etkiler.