Lüfer; Levreksiler (Perciformes) familyasına ait olan Lüfer (Pomatomus) Uluslararası sularda Bluefish olarak adlandırılır. Dünya’da neredeyse tüm denizlerde yaşayan lüfer balığı ülkemizde de hemen hemen tüm bölgelerde avlanılabilir.
Sivri dişleri ve agresif yapısı ile denizlerimizin en güçlü balıklarından biri olan lüfer, lezzeti ve ekonomik değeri ile sofralarımızın da en kıymetli balıklarındandır. Nesli tükenme tehlikesinde olan ve popülasyonunun hızla düştüğüne şahit olduğumuz lüfer balığı, biz avcılar ve balık severler tarafından özel olarak koruma altına alınması gereken bir balık türüdür.
Sürüler halinde göç eden lüfer balıkları, özellikle göç mevsimlerinde keyifli avlar vermektedir, boylarına göre, en küçük boydan başlayarak Defne (0–10 cm), Çinekop (15–18 cm), Sarıkanat (18–25 cm), Lüfer (28–35 cm), Kofana (35 – 50 cm), Sırtıkara (50 cm ve üzeri) olarak adlandırılan lüfer balığının özellikle Lüfer (28–35 cm)’den daha küçük boylarının avlanması lüfer nüfusunun korunması açısından sakıncalıdır.
Özellikle sonbahar aylarında oldukça iyi avlar veren lüfer balığı canlı ya da ölü doğal yem yöntemi ile avlanıldığı gibi, son yıllarda oldukça popüler olan ve suni yemlerle gerçekleştirilen spin/atçek tekniği ile de avlanılabilir. Göç mevsimlerinde oldukça sık rastlanılan büyük sürülerde spin/atçek yöntemi ile uzun soluklu bol skorlu ve heyecan dolu avlar yapabilirsiniz. Aşağıda yer alan rehberde Lüfer avına uygun spin/atçek olta takımları oluşturmanıza yardımcı olabilecek detayları inceleyebilirsiniz…
Bu yöntem özellikle avlanılan bölgeye göre kendi içinde farklılık gösterecektir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde çoğunlukla Lüfer (28–35 cm) avları gerçekleştirildiği için daha hafif takımlar tercih edilirken, Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sık rastlanılan Kofana (35 – 50 cm) ve Sırtıkara (50 cm ve üzeri) avları için daha güçlü takımlar kullanılmaktadır.
Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde avlanıyorsak tercihlerimizi Ege ve Akdeniz’e kıyasla daha hafif takımlardan yana kullanmamızın avantajları oldukça fazla, öncelikle kullanılan yemlerin ağırlıklarına göre hareket etmemiz gerçeğinden yola çıkmalıyız ve gerekli niteliklere sahip en hafif takımları tercih etmeliyiz. Sürüler halinde hareket eden Lüfer Balıkları avlanma ve göç içgüdüleri ile sürekli olarak hareket halindedir. Biz balıkçılar avlakta çok uzun süreler aktif olarak spin/atçek yapmalıyız ki balığın avlağa girdiği anı kaçırmayalım. İşte bu uzun süren yoklamalar ve balık avlağa girdiğinde hızlı ve seri bir şekilde avlanıyor olmamız, hafif takımlarla avlanmamızı neredeyse mecbur kılıyor.
Lüfer avlarında genellikle 10 cm ve üzeri Sinking /Floating maket yemler, su üstü ve popper yemler, jig yemler ve kaşık yemler kullanılır, kullanılan yemlerde öncelikli aranacak özellik ise hologramlı yapıya sahip olmasıdır, lüfer balığı parlayan ya da ışıldayan yemlere çok daha fazla ilgi gösterir. Hızlı sarımda aksiyon alan yemler, jerking (sarım esnasında kamış ile yapılan vurdurma aksiyonu) aksiyonuna uygun yemler ve atış/erim performansı yüksek yemler av performansınızı arttıracaktır.
Lüfer avı için uygun kamış seçiminde dikkat edilecek en önemli detay ise, seçeceğiniz kamışın kullandığınız yemlere gerekli aksiyonu verebilecek özelliklerde olmasıdır. Hızlı sarım ve Jerk aksiyonları yapacağımız avlarda Fast (Hızlı) ya da Extra Fast (Çok Hızlı) Aksiyonlarda kamışlar kullanmamız, yeme daha iyi aksiyon vermemizi ve balığın yeme yapmış olduğu hamleleri daha iyi hissetmemize olanak sağlar. Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 10 ila 45 Gram arası (10-30 / 10-40 / 8-35 / 15-45)atar değerlerine sahip MH (Medium Heavy) ve H (Heavy) değerlerinde sert kamışları tercih edebiliriz.
Lüfer hızlı hareket eden agresif yemlere oldukça meraklıdır, bu sebeple özellikle sabah ve gündüz avlarında oldukça hızlı sarım yapılarak tempolu avlar gerçekleştirilir, uzun soluklu tempoda yorulmamak için tur hızı yüksek hafif makineler tercih etmemiz bize avantaj sağlayacaktır. Bir turda 85cm ve üzeri sarım yapabilen, ortalama 6.0:1 ( bir turda altı devir ) devir hızında ve 3000 ebatlarda makineler ihtiyacımız olan hız ve hafifliği bize verecektir.
Örgü ip ya da misina seçiminde kamışınızda belirtilen değerleri dikkate almanız en doğrusudur, kamışınızın üzerinde Line ibaresi ile LB üzerinden belirtilen değerler kullanılması gereken en uygun örgü ip & misina değerleridir. Bunların dışında makine üzerinde belirtilen ip ya da misina kapasitesi değerlerinden de o makinede kullanılabilecek ip ölçüleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bilinen tek bir kesin değer var ki o da ne kadar ince örgü ip ya da misine kullanırsanız takımınızın o kadar avcı olduğudur. Özellikle örgü ip seçiminde kalın orta sınıf ipler yerine iyi kalitede ve daha ince 8X (sekiz kat örgü) ya da 9X / 12X örgü ipler kullanmanız, ipinizin dayanıklılığını, avcılığınız ve ömrünü arttıracaktır.
Lüfer balığının yanı sıra Kofana ve Sırtıkaraların sık av verdiği Ege ve Akdeniz kıyılarında, balıklarla aynı oranda yem ve takım tercihleri de farklılıklar göstermektedir. Daha büyük balıklara, daha büyük yemler, daha yüksek atarlı, güçlü kamışlar ve daha büyük makineler ideal takımı oluşturmada belirgin kriterleri oluşturuyor. Burada öne çıkan bir diğer önemli nokta ise balıkla olan mücadelenin çetin geçmesidir. Ağır baskılara dayanabilecek mukavemette kamışlar ve uzun drag koşularına dayanabilecek sağlamlıkta makineler, sürpriz trofelerle mücadelemizi kolaylaştıracaktır.
Temel olarak lüfer balığının avında etkili olan yemler üzerinden hareket etmeliyiz, Sinking /Floating maket yemler, su üstü maket yemler ve popper yemler bu bölgelerde de lüfer/kofana avlarında kullanabileceğimiz etkili suni yemlerdir, ancak Akdeniz ve Ege Bölgelerinde daha büyük boylara ulaşan lüfer balığı, avlanırken de daha büyük yemlere oldukça fazla ilgi duyabiliyor. Bu bölgelerde ortalama 15 cm ve üstü boylarda, hızlı sarımda aksiyon alabilen, jerk aksiyonuna sahip ve hologramlı yemleri tercih etmemiz, avlarımızı daha verimli hale getirecektir.
Akdeniz ve Ege Bölgelerinde çoğunlukla kullanılan yemlerin ve hedeflenen balıkların boylarına oranla hareket ettiğimizde, karşımıza daha güçlü kamış seçenekleri çıkmaktadır. Özellikle bu bölgelerde yapılan avlarda kullanılan kamışların belirgin özelliklerinin yanı sıra kamış üretiminde kullanılan malzemelerin de önemi oldukça fazladır. Ortalama 10 ila 75 gr aralıklarda atar değerleri olan (20-60 / 10-50 / 15-75 / 15-45) Fast - Extra Fast Aksiyonlarda, MH/Medium Heavy – H/Heavy değerlere sahip sert kamışları tercih edebiliriz. Buradaki en önemli nokta ise; Marmara Bölgesinde Lüfer avı için kullandığımız 15-45 atar değerlerinde bir kamış ile Akdeniz Bölgesinde Kofana avı için kullandığımız 15-45 atar değerlerinde bir kamış aynı oranda baskıya maruz kalmayacaktır, bu sebeple Akdeniz – Ege Bölgelerinde avlanırken daha yüksek kalitede kamışlar tercih etmeniz, daha uzun ömürlü ve dayanıklı takımlar kurmanıza yardımcı olur.
Drag sesini çokça duyacağımız bir avdan söz ederken, güçlü ve dayanıklı makinelerden de söz etmemiz gerekmekte! Lüfer avının hızlı temposuna ayak uydurabilecek yüksek devirli, uzun avlarda yorulmamak için hafif ve mücadele için dayanıklı makineler tercih etmeliyiz. Lüfer ve Kofana avları için makine seçiminde, 4000 kafa ebatlarında, ortalama 6.0:1 (bir turda altı devir) devir hızında ve yine 1 turda yaklaşık 90 cm ve üzeri sarım yapabilen yüksek drag gücüne sahip makineler tercih edebiliriz.
Aşağıda oluşturduğumuz spin/atçek takımlarını inceleyebilir ve ideal bir takım sahibi olabilirsiniz. Bu verileri referans alarak kendi spin/atçek takmınızı da oluşturabilirsiniz, öneriler her ne kadar uluslararası standart ve teknikler göz önünde bulundurularak hazırlansa da bulunduğunuz avlak ve avlanma tekniğinize göre istisnai değişiklikler oluşabilir, bu gibi durumlarda sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.