Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Lrf - Light Rock Fishing Tekniği ile Balık Avı
05.08.2024

Lrf - Light Rock Fishing Tekniği ile Balık Avı

Light Rock Fishing (LRF) Nedir ve Neden Hızla Popüler Oldu? 

LRF – Light Rock Fishing; balıkçıların açık denizde büyük balıklar yerine, kıyılarda bol miktarda olan daha küçük türleri yakalamaya yoğunlaşan bir balıkçılık akını başlatmalarıyla ortaya çıkardıkları bir stildir. Zamanla yaygınlaştığında balıkçılar anladı ki sadece küçük türler değil, büyük balıklar da LRF takımları ile yakalanabiliyor, daha heyecanlı ve mücadeleci avlar ortaya çıkıyor. Lrf avlarında amaç, küçük ya da büyük türleri daha ince takımlarla yakalayarak zorlu mücadele hissini artırmaktır.

Bugün Lrf, Türkiye sportif balık avcılığında hızla büyüyen bir alandır ve çok sayıda balıkçı bu disiplinle yakından ilgilenmektedir.

Light Rock Fishing - Lrf, hafif yem ve hafif takımlarla yapılan bir balık avlama yöntemidir. Diğer balıkçılık disiplinlerine nazaran çok küçük olan ağırlıkları ve yemleri atabilen son derece hafif ve hassas kamışlar kullanılır. Lrf avlarında kullanılan Suni Yemler genelde 1-15 gram arası; micro jig yemler, jig head ile kullanılan küçük silikon yemler, floating (yüzen) ya da sinking (batan) maket yemlerdir ve bu yemler için üretilen yaklaşık 1 gram ve 20 gram atar aralıklarında LRF kamışları kullanılır.

Bu değerler göze çok küçük gelse de kıyıda yaşayan türleri yakalamak için küçük yemler ve ultra hafif ekipmanlar gerekir. Lrf, birçok türün avında etkili olduğu için sularımızda hemen hemen her bölgede uygulanabilir. 

Light Rock Fishing - Lrf, av sıklığı seyrek olan trofe balıkları yakalamak yerine, kıyılarımızda çokça var olan ve av sıklığı daha yoğun olan küçük balıklarla daha çok keyif almayı hedefler. LRF takımlarının hafifliği, balıkçıların büyük balıktan yoksun olmalarını telafi ederek, küçük türleri de avlarken çok daha fazla zevk almalarını sağlar.

Kıyıdan yapılan diğer av stilleri, balıkçıların ağır ve büyük ekipmanlarla birlikte uzun yürüyüşler ve yorucu saatler geçirmesine sebep olabilir. Lrf disiplininde durum biraz daha farklıdır, ihtiyaç duyulan her şey, balıkçıların tüm av boyunca farklı yerleri denemeleri için gezinmelerini sağlayan bir sırt çantasına sığacak kadar hafif ve küçüktür.

Çoğu amatör balık avcısı, çok daha eğlenceli bir disiplin olduğu için ve karmaşık ekipman ya da tekniklerle zor koşullar altında avlanma stresini ortadan kaldırdığı için Lrf Takımları ile balık avını tercih etmektedir. 

 

Lrf ile Balık Avı İçin Nasıl Bir Olta Takımı Gerekli? 

Bu sorunun cevabı av bölgesine göre ya da hedeflenen balığa göre değişiklik gösteriyor. Özellikle en zoru olan kamış seçimini yaptığımızda takımımız büyük oranda şekillenmiş olacak. 

Lrf Kamışını Nasıl seçilir ?

Kamış seçimini yapabilmek için hangi özelliklerde yemleri kullanacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bu durumda öncelikle hedef balıklarımızı belirleyip, hedeflenen balıklarda hangi yemlerin etkili olduğunu öğrenmeliyiz. Eğer bu konuda net bir bilginiz yoksa ya da daha geniş av sahasına sahipseniz genel olarak birçok disipline hitap eden kamışlardan yana tercihler yapabiliriz.  

Genel Kullanım Lrf Kamışları

Eğer sabit bir bölge ya da özellikle belirgin bir balık türünü hedeflemiyorsanız, sık atacağınız yemlere göre kamış seçmelisiniz. Eğer atacağınız yemler belirgin değilse, daha geniş atar aralığına sahip kamışları seçebilirsiniz ama geniş aralıklarda kamış seçseniz de bir tercih yapmalısınız, eğer 10 gram altında hafif yemlerle av hedefliyorsanız 1-10, 3-10, 2-12 ya da 1-15 gibi aralıkları seçebilirsiniz. Eğer yaklaşık 10 gram ve biraz da ağır yemlere yatkınsanız 2-15, 3-15, 4-20 ya da 1-20 gibi geniş aralıklarda kamışları tercih edebilirsiniz. 

Kamış seçerken faydalanabileceğiniz ya da tercihinizi netleştirebileceğiniz bir etken de derinliktir. Eğer av bölgeniz sığ ise daha hafif yemler atacağınız için daha düşük atarlı kamışları tercih edebilirsiniz. Eğer derin sularda av yapacaksanız, yemin dibe batması için daha ağır yemler kullanmalısınız. Ağır yemler için de daha yüksek atar aralıklarında Lrf kamışları tercih etmelisiniz.

Aji Lrf Kamışları

Aji kamışları özellikle japon avcılar arasında en yaygın kullanılan Lrf kamış türlerindendir. Aji Kamışlarının tüm gövdede hızlı aksiyona sahip olmaları, uç bölgede esnek olmaları, sert gövdeye sahip olmaları ve ultra hassas yapıda olmaları öne çıkan en belirgin karakteristik özellikleridir. Özellikle İstavrit, Kolyoz, Uskumru ya da Yazılı Orkinos gibi orta su balıklarının avlarında ve sığ sularda Levrek, Eşkina, İskorpit, Karagöz, Sargoz ve çupra gibi balıkların avlarında tercih edilirler.

Aji avlarında suda yavaş batan çok hafif yemler tercih edilir ve Aji Kamışlara bu hafif yemleri atabilecek nitelikte atış kabiliyeti kazandırmak için, kamışların uç kısımları yumuşak yapıda tasarlanır. Bu yumuşak ve hızlı uç tasarımı, hafif yemlerin atışında avantaj sağlamakla beraber, esnek uç sayesinde mücadele esnasında ağız yapıları hassas olan bu balık türlerinin ağız yırtılmalarının da önüne geçer. 

Mebaru Lrf Kamışları

Mebaru Lrf Kamışları; Özellikle orta derin ya da derin bölgelerde Levrek, Eşkina, Çupra, Karagöz, Granyöz ve Mırmır gibi taş balıklarının avlarında tercih edilirler. Mebaru kamışlarının gövde yapıları Aji kamışlara kıyasla daha esnek yapıdadır ancak oldukça güçlüdür. Özellikle dipte taşların içinde gezinen balıkları kolay baskılamak ve taşa girmeden yukarı alabilmek için, orta sert ama güçlü yapıda gövdeler tasarlanır. Mebaru kamışlar en uçtan değil daha gövdeye yakın orta alandan uca doğru esneyerek balığın baskısını absorbe eder ve daha sert mücadelelere imkan verir. Daha yumuşak aksiyonları seven Levrek gibi balıkların avlarında avantaj sağlar.   

Lrf Avlarında Olta Makinesi Seçimi

Light Rock Fishing (LRF) balıkçılığına giden balıkçıların büyük çoğunluğu genellikle 1000, 2000 veya en fazla 2500 boyutlarında küçük ve hafif spin makineler kullanırlar. Daha ağır ve büyük kafaya sahip makineler kamışın dengesini bozar ve ağırlıklarından ötürü daha yorucu olacağı için teknik olarak ya da pratikte kesinlikle uygun değildir. Aslında disiplinin temeline de aykırıdır. 

Lrf için makine seçerken, kamışın ilk halkasının makine kafası ile orantılı olmasına dikkat etmeliyiz, eğer çok küçük halkaya sahip bir kamış kullanıyorsak makine kafası da küçük olmalı.

Olması gerekenden büyük bir makine kullanırsak, ip atış esnasında halkaya çarpma yapacaktır. Atış esnasında makine kafasından çıkan ip, spiraller halinde kamış halkasından geçer, eğer oluşan bu spiraller halkanın çapından geniş olursa ip halkadan geçemez ve dolanma yapar. Bu durumu özetleyecek olursak, atar aralığı düştükçe makine ebadı da düşmeli, kamış kısaldıkça makinede ebat düşmeli, kamış yüksek atara sahipse ya da uzunsa daha büyük makineler tercih edilebilir ama en fazla 2500 kafa ebatında bir makine kullanılmalı. 

Özellikle Tral, Çinekop, Lüfer ve Yazılı Orkinos gibi hızlı aksiyonu seven balıkların peşindeyseniz ve jig yemlerinin daha etkili olduğu balık avlarını yapıyorsanız hızlı diye nitelendirilen yüksek sarım hızına sahip spin makineler kullanmalıyız. Bunun dışında Levrek, İstavrit, Çupra, Karagöz gibi balıklarda daha orta ve yavaş sarım hızı olan makineler tercih edilmeli.

LRF Avlarında İp Seçimi

Lrf avcılığını benimsemiş çoğu balıkçı, hafif ve ince bir örgü ip; 0.06 mm - ya da 0.08 mm kalınlıklarında ip ve ip ile aynı çeker değerlerine sahip bir flourocarbon liderinden oluşan kombinleri tercih ediyor. Temel prensip olabildiğince ince ip kullanmaktır. İnce ip, fazladan atış mesafesine ulaşmanızı, yemin daha çabuk batmasını ve hassas yapıları ile balıkların en ufak darbelerini hissetmenizi sağlar.

Tercih edilen flourocarbon lider su altında hemen hemen görünmez olacak ve flourocarbon misinaların sağlam yapıları, kayalık bölgelerde sürtünme ve aşınma hasarlarına karşı koruma sağlayacaktır.

Eğer kamış tercihinizi çok hassas ince ve hafif aji kamışlardan yana kullandıysanız 0.03 mm ya da 0.04 mm ultra ince ipler tercih edebilirsiniz, kamış atarı yukarı çıktıkça ip kalınlığınız da artabilir ama lrf avlarında 0.10 mm kalınlığın üzerini pek tavsiye etmiyoruz.

Lrf Avlarında Yem Seçimi

Lrf avlarımız için yem seçerken öncelikle kamışımızın atar değerleri arasında kalmaya dikkat etmeliyiz ve asla kamışımızın üst atar sınırını zorlamamalıyız. Kamışlar genellikle en iyi performansı atar aralıklarının ortalama değerlerinde veririler. 

Örneğin; 1-12 gram aralığında bir lrf kamışınız var ve kamışınız teknik olarak 12 gram ağırlığında bir yemi atmaya uygun görünüyor, peki bu durumda 12 gram bir yemi atabilir misiniz? 

Bu özelliklerde bir kamış en iyi performansı 6-7-8 gramlarda verecektir ve bir kamışın görevi sadece yemi atmak değildir. Kamışların yemi atmak, yemi uygun aksiyonla yüzdürmek ve balıkla mücadele etmek gibi görevleri de vardır. 

Sorumuzun cevabına dönecek olursak, teknik olarak 1-12 gram bir kamışla, kamışımızın üst atar aralıklarını zorlayarak atış yapabilsek de 12 gram yemi yüzdürmede ya da aksiyonlarımıza cevap vermesinde tam performans gösteremeyecektir. Bu durumda kullanılan yemin yapısı da çok önemli, eğer bir silikon yem kullanıyorsak ve yavaş hareketlerle yüzdürüyorsak 12 gram ağırlığında bir silikon yemi istediğimiz performansla yüzdürebiliriz ama eğer bir popper yem kullanıyorsak durum değişir.

Popper yemler yapıları gereği su tutarlar ve aksiyon verirken kamışa fazla baskı uygularlar. Yine jerk aksiyonu vererek sert hareketlerle yüzdürdüğümüz maket yemler de kamışa fazla baskı uygular ve 12 gram üst atara sahip bir kamış, 12 gram ağırlığında popper yeme ya da maket yeme karşı zayıf kalır. 

Özellikle yeni başlıyorsanız ve tüm bu handikapları absorbe etmek istiyorsanız, kamışınızın ortalama değerlerinde yemler seçerek takımınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Takımınızı kullandıkça ve yem yüzdürme konusunda tecrübe edindikçe hangi yemin nasıl davrandığını ve kamışınızın nasıl tepki verdiğini deneyimleyerek, yem seçiminizi şekillendirebilirsiniz.   

Kancalar ve ağırlıklar 

Light Rock Fishing (LRF) balıkçılığında genellikle silikon yemleri yüzdürmek için geliştirilmiş ağırlıklı kancalar kullanılmaktadır. Bunların genel adı “Jig Head” olarak geçer. Kanca başına ya da gövdesine yerleştirilmiş kurşunlarla yapılan jig head kancalar, oldukça hafif olan silikonların atışını ve batmasını sağlar. Avlanılan meranın derinliğine göre ya da kullanılan silikonun yapısına göre birçok farklı formda kullanılabilirler. Farklı ağırlık ve kanca ebatlarında oldukça fazla çeşidi vardır. Bunun yanında ağırlıksız kullanılacak ya da ağırlığı bedende uygulanacak olan silikonlar için ağırlıksız iğneler (offset) kullanılabilir. LRF yemlerin yüzdürülmesinde kullanılan birkaç farklı ağırlık çeşidi vardır. Bunlar kimi zaman jig head gibi yeme, kimi zaman yemin daha gerçekçi hareket etmesini sağlamak için yemden 50 cm kadar önde misina üzerine uygulanırlar. Bunlara genel olarak “sinker” denir. 

Lrf Avları İçin Uygun Alanlar

LRF balıkçılarının hedefi olan küçük türler birçok kıyıda bulunur. Rıhtımlar ve iskeleler, dökme kayalık bölgeler ve aniden derinleşen kum ile kayaların birleştiği kıyılar gibi alanlar, Lrf için genellikle mükemmel yerlerdir. Özellikle küçük balık türleri bu yerlerin sunduğu beslenme, sığınma ve saklanma olanaklarını severler. Bununla birlikte Lrf avları kayalık kıyı şeritlerinde de gerçekleştirilebilir çünkü buralar birçok küçük türün doğal yaşam alanıdır. Derin olmayan kaya havuzlarında, özellikle de yabani otlarla kaplı olanlarda çok sayıda küçük balık barınır ve Lrf balıkçıları için verimli meralar oluşur, bu bölgelerde yaşayan küçük balıklarla beslenmek için ara ara kıyıları ziyaret eden avcı balıklar ise bu av stilinin en eğlenceli kısmını oluşturur. 

Lrf Balıkçılığı Aksiyon ve Teknikleri

Lrf avcılığında zor ve keskin kurallar yoktur ve eğlencenin büyük bir kısmı hedef balıkları yakalamak için farklı teknikler kullanarak denemeler yapmaktadır. Uygun alanlardan atış yaparak yemin dibe ya da istenilen derinliğe batması beklenir ve balıkların dikkatini çekmek için yukarı aşağı, sağa sola, sert ya da yumuşak basit kamış darbeleri yaparak, yavaş ya da orta hızda sarılır. 

Alternatif olarak dibe batan yem yavaşça deniz tabanını tarayacak şekilde çekilir veya yavaş yavaş deniz dibi boyunca sürüklenir, bu yöntemle dipte/kumda yaşayan ve beslenen türler yakalanabilir. 

Kaya havuzlarında balık tutarken, yeminizi yabani ot yatağının kenarında ya da hemen üzerinde sürüklemek de verimli olabilir. Yemlerin yapımında taklit edilen micro türlerin görüntüsü kadar yaydıkları koku ve titreşimler de oldukça önemlidir.  Lrf yemlerinin pek çok farklı türü ve rengi vardır; bu noktada avcılar, kullandıkları yemlerin verimliliklerini avlarının bir kaydını tutarak (tecrübe ve deneyim) en verimli yemler konusunda bilgiye sahip olabilirler. Karanlık veya bulanık sularda beyaz ya da renkli bir yem en iyi sonucu alırken, berrak suda daha doğal yemler tercih edilebilir ama bunlar değişken durumlardır. Deneyim ve ustalık, en iyi sonuçları alana kadar yaşanan deneme ve yanılma durumudur.

 

 

Blog Son Eklenenler
Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

SPIN - AT ÇEK BALIK AVI

Spin At-Çek tekniği ile Levrek avı nasıl yapılır? Levrek nerelerde tutulur? Levrek avı için hangi özelliklerde olta kamışı ve makine kullanılmalı, ip seçimi nasıl olmalı, detayları ile bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Lüfer balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Lüfer avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Turna balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Turna avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Kaşık yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Kaşık yem çeşitleri nelerdir? Kaşık yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.