Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Kıyıdan Yemli Balık Avı
19.08.2024

Kıyıdan Yemli Balık Avı

Etrafta balığa giden insanlar görüyorsunuz ve sizde gitmek istiyorsunuz. Hafta sonu hem kendinizi hem de çocukları eğlendirmek için ya da arkadaşlarınızla doğada iyi vakit geçirmek için olta atmaya karar veriyorsunuz ama bir olta almak için balıkçılık mağazasına gittiğinizde ya da online bir siteye girdiğinizde, karşınıza binlerce seçenek çıkıyor ve hangisinin ne işe yaradığını hemen anlamak çok zor.

Karşınıza birbirinden farklı onlarca farklı yöntem ve disiplin çıkıyor. Her birini hemen öğrenmek imkansız ve hangisinin sizin için daha uygun olduğunu anlamak oldukça zor. 

Eğer balıkçılıkta deneyiminiz yoksa en doğrusu bu işin temelinden başlamak. Basit ve geleneksel bir olta takımı ile balığa giderek hem keyif yaparsınız hem de deneyim sahibi olursunuz. İç sularda ve denizlerde hemen hemen her bölgede kıyıdan yemli olta takımları ile balık avı yapmak mümkün. 

Denizde, gölde ya da akarsularda balık tutabileceğiniz bir kıyı olta takımı ile bu işe başlamak çok daha kolay. Balıkçılığı öğrenmek, olta kullanmayı öğrenmek ve avlanabileceğiniz yerler keşfetmek için oldukça yararlı olacaktır.

O zaman gelin birlikte bir olta takımı yapalım. İç sularda, sazan, turna, alabalık, sudak, kadife, perch, kasna gibi denizlerde levrek, eşkina, karagöz, mercan, kefal, lüfer gibi hemen hemen her bölgede bulunan balıkları yakalayabileceğiniz bir olta takımı kurarak başlayalım.

Kuracağımız bu olta takımı, kıyıdan yemli dediğimiz geleneksel beklemeli balık avları için bir takım. Size ihtiyacınız olan malzemeleri ve ne işe yaradıklarını nasıl kullanıldıklarını sırası ile anlatıyoruz.

 

Yemli Balık Avı için Gerekli Ekipmanlar

 

Olta Kamışı

Kıyıdan yemli av için bir adet olta kamışına ihtiyacımız var. Olta kamışınız 240, 270, 300 Cm ile 390 Cm arası boylarda olabilir. Boy uzadıkça uzağa atışınız kolaylaşır ama bu balıkçılıkta tek önemli kriter değil. 270, 300, 330, 360 ve 390 Cm herhangi bir kamışı edinebilirsiniz. 

Kısa kamışların kontrolü ve kullanması daha kolaydır, eğer çocuklarınızla balığa gidiyorsanız kısa olan kamışları tercih etmeniz onların da kullanımına uygun olur ve daha kolay öğrenirler. Yeni başlıyorsanız kısa kamışlar sizin de öğrenmenizi kolaylaştırır. Alacağınız kamışın karbon fiber olmasına dikkat edin. Karbon fiber kamışlar daha hafif olur.

Kamışınızın atar aralığı 100 ya da 150 gram olabilir. Üst atarı 100 ya da 150 gram olan bir kamış işinizi fazlası ile çözecektir ama daha aşağıları da uygun. Neden mi? Atar aralığı kamışın kaç gram ağırlıklarda kurşunları atmaya uygun olduğunu gösterir. Atacağınız ağırlıklar 75 gramı geçmeyeceği için çok sert kamışlar alıp hassasiyet sorunu yaşamayın derim. Atar aralığı yükseldikçe kamışlar kalınlaşır ve sertleşir.  

 

Olta Makinesi

Bu tarz yemli avlarda spin makine dediğimiz makine modellerini kullanıyoruz. Spin makineler kullanımı kolay ve hafif oldukları için tercih ediliyor diyebiliriz. 

Makinemizi seçerken kamış boyunu dikkate almalıyız. Takımımızın dengeli olması için ve kamış halka çapları ile makine ebadı uygun olması için, kamış boyuna orantılı makineler seçmeliyiz.

  • 240 - 270 Cm uzunlukta kamışlar ile 3000 - 4000, 

  • 300 – 330 Cm kamışlar ile 4000 - 5000,

  • 360 – 390 Cm kamışlar ile 5000 - 6000 ebatları seçebiliriz.

Kamış boyu uzadıkça atış mesafemiz uzayacaktır, bu yüzden uzun boyda kamışlar ile daha fazla misina kapasitesine sahip 5000 ya da 6000 ebatlı makineleri seçmek uygun olur.

 

Misina

Olta takımlarında misina, atacağınız ağırlıklara göre ya da avlanacağınız bölgedeki balıklara göre seçilir ama bu konuda tecrübeniz olmadığını varsayarak yola çıktığımız için doğrudan 0.35 mm kalınlıkta bir misina öneriyorum. Bu gibi yemli avlarda 0.30, 0.35 ya da 0.40 mm kalınlıklar kullanılır. Daha hassas takımlar için 0.30 mm ya da daha büyük hedef balıklar için 0.40 mm seçilebilir ama 0.35 mm kalınlık en idealidir.

 

Klipsli Fırdöndü

Klipsli fırdöndülerin iki görevi vardır. Öncelikle oltanın ucuna takılacak iğne ya da yem takımlarını kolayca takıp çıkarmaya yarayan kilitli çengel olarak kullanılır. Kolay açılıp kilitlenen mekanizması sayesinde olta aparatlarını pratik bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Fırdöndüsü ise atış ya da geri toplama esnasında dönerek gelen yem takımlarının ya da kurşunun serbestçe dönmesini sağlayarak, dönme sonucu ana beden misinamızda oluşacak kıvrılma ya da gam yapma sorununun önüne geçerler.  Yemli avlarda xxx numaralı bir klipsli fırdöndü işinizi görecektir.

 

Olta takımımız hazır. Tüm parçaları bir araya getirdiğimize göre takımımızın kurulum aşamasına geçebiliriz.

 

Kurulum Aşaması

  1. Olta makinemizi kamışımıza monte ediyoruz : Kamışımızın makine yatağınızdaki yuvayı geri çevirerek gevşetiyoruz. Makine ayaklarını makine yatağındaki yuvaya oturtuyoruz ve yuvayı çevirerek sıkıştırıyoruz. Bu işlemi yaparken çok zorlayarak sıkmanıza gerek yok. Hafifçe oturması yeterli olacaktır. Çok sıkıştırdığınızda açması zor olacaktır ya da diş attırabilirsiniz.  

 

  1. Misinamızı sarıyoruz : Misinamızı açarak kamışımızın halkalarından geçirelim. Tüm halkalardan geçtiğinden emin olduktan sonra makaranın kılavuz telini açalım ve misinamızın ucunu makaramıza bağlayalım. Bağlama işlemi bitince düğüm üzerinde kalan fazla misinamızı keselim ve kılavuz telini tekrar kapatalım.

    Misinamızı sararken birisinden yardım istememiz gerekebilir. Misinamızı makaraya sararken sıkı olmasını isteriz. Gevşek sarılan misinalar av esnasında dolaşma sorunlarına sebep olabilir. Misinamızı sıkı sarmak için sarım esnasında ıslak bir bez ile makaradan çıkan misinayı tutarak sıkılığını ayarlayabilirsiniz. Bezin ıslak olmasına dikkat etmelisiniz. Misinayı sıkı sarmak için tuttuğunuzda sürekli sürtünme sebebi ile ısınacaktır ve ısı misinanıza zarar verebilir. Bu noktada ıslak bez sürtünmeyi azaltacaktır ve ısınmasının önüne geçecektir. 

    Sarım işlemi bittikten sonra misinamızın diğer ucunun halkaların dışında kalmasına dikkat edin.

 

  1. Klipsli Fırdöndü Bağlama : Sarım işleminden sonra halkaların dışında bıraktığımız misina ucuna klipsli fırdöndümüzü bağlıyoruz. Burada size kolay ve pratik bir düğüm göstereceğiz. Siz başlangıçta bunu kullanabilirsiniz ama daha sonrasında araştırarak düğüm konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.



Takımımız Hazır! Peki Ucuna Ne Takacağız?

 

Kıyıdan yemli avlarda dip takımı dediğimiz üçlü iğne takımları en yaygın kullanılan iğne setleridir. Denizde ya da tatlı suda oltamızın ucuna üçlü iğne takımı bağlayarak balıklar yakalayabiliriz. Üçlü iğne takımları adından anlaşıldığı gibi üzerinde bulunan 3 iğneden alır. 3 iğne olunca oltamız daha çok balık tutacak diye bir kural asla yok. Bu uzun zamandır kullanan balıkçılardan gelen bir alışkanlık. Otluk ya da taşlık yerlerde takılma riskine karşın 2 ya da 1 iğneli de kullanabilirsiniz. 

Hazır dip takımı dediğimiz iğne takımlarının bir ucunda fırdöndü, diğer ucunda kurşun takmak için bir ilmek olur. Fırdöndüyü misinamızın ucundaki klipsi açarak takıp tekrar kilitliyoruz, en altta bulunan ilmeğe ise kurşunumuzu takıyoruz. Kurşunu takmak için ilmek dediğimiz halkayı kurşun deliğinden geçiriyoruz. Delikten diğer tarafa geçen ilmeğin içinden tekrar kurşunu geçiriyoruz ve hafifçe gerdiriyoruz. 

 

Şimdi Oltamız Hazır! Peki Yem Ne Takacağız?

 

Eğer Tatlı Suda Av Yapıyorsak: Tatlı suda av yapıyorsak av bölgemizde bulunan balıklara göre her yerden temin edebileceğimiz ya da evde kolayca hazırlayacağımız yem seçenekleri mevcut.

  • Ciğer : Özellikle kefal avlarında tatlı su avlarında bir parça ciğer küçük küçük keserek iğnemize takıp av yapabiliriz. Ciğer yaydığı koku ile balıkları kendisine çekecektir.

  • Mısır : Haşlanmış mısırı iğnelerimizin ucuna takarak özellikle sazan gibi balıklar yakalayabiliriz. Haşladığınız mısırlara, anason ya da vanilya ile aroma katarak daha cazip yemler yapabilirsiniz.

  • Solucan : Bahçenizden ya da avlanmaya gittiğiniz doğal ortamdan topladığınız solucanları yem olarak kullanabilirsiniz. Özellikle perch ve Alablık avlarında etkili.

  • Makarna : Evde haşladığınız makarnayı yoğurarak hamur haline getirerek ve yuvalayarak küçük yem topları yapabilirsiniz. Yine sazan, kadife gibi tatlı su balıklarında etkili ve kolay bir yem.



Eğer Tuzlu Suda Av Yapıyorsak : Tuzlu suda av yapıyorsak bölge marketlerinde, evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz ya da yerel balık tezgahlarında bulabileceğiniz yemler mevcut. 

 

  • Mamun ya da Sülünez : Gibi deniz kurtlarını yem olarak kullanabilirsiniz. Bu tür deniz kurtlarını bölgelerdeki yerel oltacılarda liman marketlerinde ya da balıkçı tezgahlarında bulabilirsiniz.

  • Tavuk Göğsü : evde bezelye kadar doğradığınız tavuk göğsünü bir miktar tuz ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Tavuk göğsü kıyı avlarında sık kullanılan yemdir. 

  • Karides : balıkçı tezgahlarından ya da marketlerden satın alabileceğiniz çim çim karides de denen küçük karidesleri kullanabilirsiniz. Hatta bu karidesleri sık fileli bir kepçe yardımı ile iskele ayakları ya da yosunlu taş diplerinden toplayabilirsiniz. Kepçenizi durdun su bölgelerinde bulunan yosunlu alanlarda taş ve iskele ayaklarında gezdirdiğinizde karides toplayabilirsiniz.

  • Midye : yine durgun su alanlarından iskele ayaklarından ya da taşlardan topladığınız midyeleri açarak, içlerini yem olarak kullanabilirsiniz. Midye toplarken eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Fileto Balık : bir parça istavrit ya da zargana gibi bir balığı fileto şeklinde keserek küçük parçalar halinde yem olarak iğnenize takabilirsiniz. 

 

Balığa Giderken İhtiyacınız Duyabileceğiniz Aksesuar ve Yardımcı Malzemeler

 

Balık avcılığında olta ya da yem kadar önemli başka malzemelere de ihtiyaç duyarız. Bunların arasında doğrudan balık yakalamak için ihtiyaç duyduğumuz malzemeler olduğu gibi, doğada işimize yarayacak ya da işimi kolaylaştıracak malzemelerde var. Balık avına gittiğinizde yanınızda bulunması gerek yardımcı malzemelere bir göz atalım.

 

  • Kepçe : Tuttuğunuz balıkları kıyıya almak için bir kepçeye ihtiyaç duyabilirsiniz, olta kamışları balığı kaldırmak için tasarlanmazlar. Tuttuğunuz balıklar büyükse bir kepçe yardımı ile sudan çıkarabiliriz.

  • Pense & Makas : Balıkçının çantasında olması gereken olmazsa olmaz bir el aletidir. Pense ya da makas takım hazırlarken ya da kopan iğne ya da misinanızı tekrar bağlarken kesinlikle ihtiyaç duyacağınız bir aksesuardır.

  • Termal Çanta : Özellikle sıcak yaz aylarında tuttuğunuz balığı, içine bir parça buz attığınız termal özellikli ısı geçirgenliği az olan çantalarda muhafaza etmelisiniz. Ayrıca sıcak havalarda termal çantanıza soğuk içecek de koyabilirsiniz. Bol sıvı tüketmeyi unutmayın!

  • Kafa Lambası : Balık avına sabah erken saatlerde ya da akşamüzeri gibi karanlığa kalma ihtimalinizin olduğu saatlerde gittiğinizde bir kafa lambası bulundurmalısınız. Malzemelerinizi bulmanıza ve takımı rahat hazırlamanıza fayda sağlayacağı gibi tehlike oluşturacak sarp yamaçlara, kayalık alanlara ya da kuyulara karşı daha tedbirli olursunuz.

  • Çakmak ya da Kibrit: Çakmak ya da kibrit gibi ateş yakmanızı sağlayacak bir aparatın doğaya çıkan herkesin yanında olması gerekir.

  • Güneş Kremi: Özellikle yaz aylarında uzun süre güneşte kalacağınız için güneş kremi kullanmalısınız. Balık avının heyecanı ile farkında olmadan uzun süre güneşte kalan balıkçılarda kritik seviyelerde güneş yanığı vakaları ile sık karşılaşıyoruz.

  • Yağmurluk : Mevsim şartlarına göre giyinmek doğaya çıkmanın bir numaraları tedbiridir diyebiliriz. Her mevsimde yanınızda küçük basit bir yağmurluk bulundurmak çok önemli. 

  • Düdük : Herhangi bir aksaklık ya da yaralanma durumunda düdük çok önemlidir. Etrafınızdaki insanlara ya da yardım ekiplerine sesinizi duyurmanız için, kolay ulaşılabilir bir yerde düdük muhafaza etmelisiniz.

  • İlk Yardım Çantası : Balık avının şartları gereği, iğne makas gibi kesici aletler kullanmak zorundayız. Bu aletlerin kullanımı esnasında ya da balıklardan kaynaklı bir takım küçük yaralanmalar olabileceği gibi doğada da başımıza bir takım yaralanma sebep olabilecek kazalar gelebilir. Bu tarz durumlara karşı yanımızda basit ilk yardım malzemeleri bulundurmak gerekir.

  • Çöp Poşeti : Gün içerisinde kullandığımız malzemelerin atıklarını doğada bırakmamalıyız!


Yukarıda yazdığımız özelliklerde bir olta takımı edinerek ve yine önerdiğimiz yemlerden hazırlayarak hemen hemen her bölgede avlar yapabilirsiniz. 

Takım ve yem hazırlamak balıkçılığın oldukça küçük bir bölümü. 

Doğada olmak, doğal koşullarla mücadele etmek, farklı koşullarda farklı stratejiler geliştirmek ve keşfetmek balıkçılığın doğası gereği yaşayacağınız güzel deneyimlerdir. 

 

Şimdiden Rastgele…

Blog Son Eklenenler
Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

Spin At-Çek Tekniği ile Levrek Avı Nasıl Yapılır?

SPIN - AT ÇEK BALIK AVI

Spin At-Çek tekniği ile Levrek avı nasıl yapılır? Levrek nerelerde tutulur? Levrek avı için hangi özelliklerde olta kamışı ve makine kullanılmalı, ip seçimi nasıl olmalı, detayları ile bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Lüfer Avı için Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Lüfer balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Lüfer avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

Turna Avı için Takım Olta Takımı Tavsiyelerimiz

TAKIM TAVSİYELERİMİZ

Turna balık avı için en ideal olta takımı nasıl seçilir? Olta kamışı, olta makinesi ve ip seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Turna avında hangi özelliklerde olta takımına ihtiyaç duyarız, tüm detaylar bu yazıda.

Devamını Oku
22.10.2024
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Kaşık yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Kaşık yem çeşitleri nelerdir? Kaşık yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.