Örgü İpler ilk olarak pamuk ve keten gibi doğal elyaflardan yapılırdı, ancak doğal iplik örgülerin yerine, Dacron, Spectra veya Mikro Dyneema gibi, insan yapımı materyallerden üretilen örgülü veya dokuma ipler geldi. Örgü İp üretiminde kullanımı yaygın olan materyaller, ultra yüksek molekül ağırlıklı Polietilen grubudur.
Örgü İpler, aynı çeker kuvvetine sahip monofilament veya florokarbon misina çapına kıyasla 1/3 ile 1/4 oranlarında daha incedir. Bu nedenle olta makaramızı donatırken, aynı mukavemette monofilament veya fluorocarbon misinalara göre çok daha uzun Örgü İp takmak mümkündür. Bu büyük balıklar hedeflendiğinde ya da derin denizlerde avlanıldığında oldukça önemlidir. Makaralar İp kapasitelerine göre büyürler ve Örgü İplerin ince yapıları daha küçük makaralara daha uzun İp sarmamıza olanak sağlar.
İnce yapılarının bir diğer avantajı da daha az sürtünme direnci göstermeleridir, balıkçılık jargonuyla söylemek gerekirse; daha az su tutarlar. Örgü İpler oldukça hassastırlar, en küçük ısırıkları hissetmenizi sağlar ve esnemezler, bu hem derin deniz avlarında hem de en küçük balıkların avlarında oldukça önemlidir ancak esnek olmamasının da bir dezavantajı var.
Örgü İplerin esnemeyen yapıları ağır baskılara maruz kaldıklarında kopmalara neden olur, bu yüzden ipin üzerine oluşan baskıyı dengelemek için makaranızın kalama ayarını doğru seviyelerde yapmanız çok önemlidir. İnce ve hafif yapıları atışlarda da misinalara kıyasla oldukça uzak mesafelere erişmenize olanak sağlar.
Çok olmasa da bir takım olumsuz yanları vardır, her şeyden önce örgü ipler ne kadar ince olurlarsa olsunlar görünmez değildirler. Özellikle berrak sularda balığın ipi fark etmemesi için lider “leader” kullanımı yaygındır. İpinizin ucuna bir miktar fluorocarbon misinadan lider bağlayarak hem görünürlüğünün önüne geçer hem de bir miktar esneme alanı bırakarak ani oluşan baskılardan kaynaklanan kopmaları önleyebilirsiniz.
Örgü İpleri kesmek için özel üretilen tırtıklı makaslar kullanmanız, düğümden sonra fazlalıkları kesmeniz için işinizi kolaylaştıracaktır. Yaygın kullanılan tırnak makası tam olarak kesemeyecek ve düğümünüzün arkasında fazlalık iplik parçaları bırakacaktır. Tırtıklı ip kesme makasları ile daha düzgün sonuçlar alırsınız.
Özellikle atış performansı gerektiren Lrf Avlarında, Spinning “At Çek” avlarında, Shore Jig Avlarında ve yüksek ip kapasitesi ihtiyacı olan tekneden dikey Jig Avlarında yaygın kullanımı vardır. Bu saydığımız avlarda örgü ip kullanmak zorunludur diyebiliriz.
İp Misinaların üzerinde 4X, 8X, 12X ya da 8B, 12 Braid gibi ifadeler görürsünüz. Bu işaretler örgü ipin kaç kat liften oluştuğuna işaret eder. Örneğin; 8B yani 8 Braid ya da 8X ifadesi o ipin örgüsünün 8 liften oluştuğu anlamına gelir. Kat sayısı arttıkça ipte kullanılan lifler incelir. 4 kat bir ip ile aynı kalınlıkta 8 kat ipi elde etmek için 4 kalın lif yerine daha ince 8 lif ile örgü yapılır. Kullanılan liflerin incelmesi sonucunda daha pürüzsüz örgüler elde edilir. Yani ipin kat sayısı arttıkça ip daha pürüzsüz hale gelir.
Örgü İp Misinaların en yaygın kullanılanı 8 kat olanıdır. 4 kat olanlar pürüzlü oldukları için atış performansı ve hassasiyet gerektiren avlarda çok tercih edilmiyor ama tekneden çupra, mercan gibi avlarda kullanılabilir. Özellikle extra mukavemet gerektiren avlarda 12 katlar tercih edilebilir.
Aji ya da ultra light lrf spin avlarında çok çok ince ipler gerekli ve bu ince ipleri üretmek için çok ince lifler kullanılır. Özellikle aji için özel olarak üretilen iplerde 4 kat ipler karşımıza çıkar çünkü o incelikte 8 kat liften örgü neredeyse imkansızdır. Kullanılan liflerde çok ince olduğu için 4 kat kalın iplerde olan pürüzlü yapının aksine son derece pürüzsüz 4 kat ipler ortaya çıkar.
Öncelikle tüm avlarda takımlarımızın avcı olması için olabildiğince ince ipler tercih etmeliyiz ama takımın güç dengesini de göz ardı edemeyiz. Kalın ipler kıyıdan atış mesafesini düşürürken, tekneden dip avlarında da yemimizin batma hızını düşürecektir. O yüzden daha sağlam olsun diye olabildiğince kalın ip seçmek yanlış bir yaklaşım.
Lrf ve Ultra Light Spin Avlarında; 0.06 ile 0.12 arası kalınlıklar,
Micro Yemlerin Kullanıldığı Aji Avlarında 0.02 ve 0.04 arası kalınlıklar,
Light Spin ve Spin Avlarında; 0.12 ile 0.18 arası kalınlıklar,
Heavy Spin ve Shore Jig Avlarında; 0.18 ile 0.22 arası kalınlıklar tercih edilebilir.
Tekneden Çupra, Mercan Avlarında; 0.18 ve 0.20 kalınlıkta ipler tercih edilebilir.
Tekneden Light Jigging Avlarında; 0.16 ile 0.20 arası tercih edilebilir.
Tekneden Jig ve Slow Jig Avlarında; 0.20 ve üzeri kalınlıklarda ipler tercih edilir ama özellikle jig avlarında kamışınızın üzerinde yazan PE değerleri arasında kalmalısınız. Jig Kamışlarınızda size hangi aralıklarda iplere uygun olduğu bilgisi PE değerleri ile verilir derken nur topu gibi bir sorumuz daha oldu ve…
İp misinalarda PE değeri ipin çapına yani kalınlığına ve çekme gücüne işaret eder. Japonya’da yaygın kullanılan bir numaralandırma yöntemidir. Pe değerinin standart bir kalınlık ya da kilogram karşılığı yoktur ama özellikle japon balıkçığında kullanılan polietilen hammaddenin oranını göstermek için kullanılır. Kullanılan hammaddenin kalitesine göre de aynı PE değerlerinde farklı çeker güçleri ortaya çıkabilir ama genel olarak birbirine yakın değerler çıkar.
Ülkemizde yaygın olarak mm kalınlığı ve kilogram üzerinden çeker gücü kullanılır ve bu değerler standarttır ama özellikle japon üretimi kamışlarda kamışın dayanma gücünü göstermek için PE değerleri verilir ve PE değerleri en çok burada işimize yarar. Kamışınızda kullanmanız gereken minimum ve maximum ip kalınlığını belirlemek için PE değerlerini takip edebilirsiniz.