Fly Olta Makinesi, bir eldeki fly kamışla ipi sererken diğer elle gerekli uzunlukta ipi serbestçe hareket edebilmesi için makaradan kontrollü bir şekilde boşaltmaya yarar. Bir fly olta makinesinin temel amacı, balıkla uzun süre mücadele ederken ipi toplamak, düzgün ve kesintisiz gerilim (drag) sağlamak ve serme sırasında fly kamışının ağırlığını dengelemektir.
Tuzlu su ya da tatlı sularda kullanılan fly olta makinelerinin mekaniği oldukça basittir. Öyle ki 1874'te Vermont Charles F. Orvis tarafından geliştirilen patentli tasarımdan bu zamana, teknik olarak pek az şey değişmiştir. Orvis’in tasarımının temel ilkesi, makaranın yapımında çok hafif metaller kullanmak ve bu metallere çokça delik yapmaktı, bunun sonucunda da makarada toplanan fly olta ipinin, delikli olmayan düz bir yüzeye sahip modellere göre daha çabuk kurumasını sağlayan, daha hafif bir makara modeli ortaya çıktı.
İlk tasarlanan fly makinelerde krank kolu sağ tarafa yerleştirilmişti ve drag sistemi yoktu. Drag sisteminin yerine, makara döndükçe tıklayan bir mandal yardımı ile direnç oluşturuluyordu. Drag sisteminin öncesinde makaradan çıkan ip, el yordamı ile kontrol ediliyordu. Balığı yavaşlatmak isteyen avcı, sadece eli ile dönen makaranın ağzına baskı uygulardı ("palming the rim " olarak bilinir). Daha sonra, bu mandallı tıklama/tokmak mekanizmaları yerine ayarlanabilir sürüklenme sağlamak için “drag sistemi” geliştirildi.
Klasik fly olta makineleri o kadar az değişti ki, zamanında daha hızlı sarım için geliştirilen dişli sistemleri ile her turda farklı hızda sarım yapan 2:1 veya 3:1'lik makineler üretilmesine rağmen, balıkçılar gereksiz masraflı ve kafa karıştırıcı olduklarını düşünerek bu makinelere pek ilgi göstermedi. Bunun yerine sarım hızını ayarlamak için daha büyük ya da daha küçük makaralı olanları kullanmayı tercih ettiler. Eski tek yöne takılabilen kolların aksine modern makinelerde bu kollar her iki tarafa da takılabilecek şekilde tasarlandı ve geliştirilen drag sisteminin oluşturduğu ısı sorunun önüne geçmek için metal malzemeler yerine ısıya dayanıklı hafif kompozit malzemeler kullanılmaya başlandı.
Fly olta makinelerinin tuzlu su için geliştirilen modelleri özellikle okyanus ortamında kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve tatlı su makinelerinden çok daha büyük gövdeye ve çapı daha büyük makaraya sahiptirler. Büyük okyanus balıklarının baskılarına ve uzun süren mücadelelerine dayanmaları için tasarlanmışlardır. Korozyona engel olmak için tuzlu suya dayanıklı alüminyum çerçeveler ve makaralar, elektroliz kaplı veya paslanmaz çelik parçalar, sızdırmaz ve su geçirmez rulman ve tahrik mekanizmaları kullanır.
Fly makineler basit, manuel ve tek düze tasarımlardır. Makaranın yanındaki kolu döndürerek, genellikle 1:1 oranda geri sarım sağlarsınız (makara kolunun bir tam devri makaranın bir devrine eşittir). Fly olta makineleri oldukça basittir ve diğer olta makinelerinden çok daha az parçaya sahiptir. Makinenin dış kısmında, makaranın serbest bırakılması ve drag ayarlaması için kullanılan iki seviyeli düğme vardır.